Nederlandse jihadist die vastzit in Irak veroordeeld tot celstraf

time icon Aangepast
Hollandse Hoogte

De Nederlandse jihadist die vastzit in Irak is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren maakte Nieuwsuur bekend dat de man vastzit op verdenking van terrorisme. Toen wilde het ministerie niet meer details kwijt over de Nederlander,

Het ministerie zegt vandaag dat er voor de Nederlandse jihadist consulaire bijstand beschikbaar is vanuit Erbil. Ook meldt het ministerie dat er geen link is met Ibrahim I., de echtgenoot van Syriëganger Laura H.. Eerder berichtte Trouw dat I. in Mosul was gearresteerd door Iraakse troepen.

Voor zover het ministerie weet, zitten er niet meer Nederlanders vast in Irak.

Ter dood veroordeeld

In Iraakse gevangenissen wachten nog veel meer buitenlandse mannen en vrouwen op hun proces. Het zou gaan om 1300 buitenlandse vrouwen en een onbekend aantal buitenlandse mannen. Tientallen zijn al ter dood veroordeeld. Volgens Human Rights Watch gaat het in totaal om zo'n 20.000 zaken.

Gisteren werd in Bagdad een Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld vanwege zijn lidmaatschap van een terroristische organisatie. Tarik Jadaoun (30) werd vorig jaar opgepakt tijdens de strijd om Mosul. Hij werd veroordeeld tot de strop, na een hoorzitting van slechts tien minuten.

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame