Israëliërs en Palestijnen diep verdeeld over schuldvraag rond Gaza-doden

De 55 Palestijnse doden die afgelopen week vielen bij de grens met de Gazastrook laten niemand koud. Niet in Gaza en niet in Israël. Maar over wie er schuldig is aan de doden bestaan aan beide kanten compleet verschillende ideeën.

"Het waren wel Israëlische kogels die deze mensen doodden. Maar er zou geen muur staan om Gaza en dus geen opstand zijn, als Hamas niet de baas zou zijn in Gaza", zegt David Horovitz, hoofdredacteur van de veelgelezen nieuwssite The Times of Israël in zijn kantoor in Jeruzalem.

Hij is verontwaardigd dat de internationale gemeenschap Israël als verantwoordelijke ziet. "Hamas wil Israël vernietigen en daar moeten we ons tegen beschermen." Volgens hem zet Hamas de marsen naar de grensmuur in om zo Israël binnen te komen.

Israëliërs en Palestijnen diep verdeeld over schuldvraag

Isolatie en uitzichtloosheid

We rijden een dag rond in Gaza-Stad na urenlang door hetzelfde Hamas te worden opgehouden aan de grens. Niet alleen het officiële Palestijnse gezag van de Fatah-beweging wil bezoekers controleren, ook Hamas heeft zijn kantoortjes aan de grensovergang en laat merken wie de baas is.

In alle gesprekken met bewoners van de Gazastrook blijkt dat het Israëlische standpunt en het gevoel van de ruim anderhalf miljoen Palestijnen die in de ommuurde strook land leven, mijlenver uit elkaar liggen. De jarenlange isolatie, de muur, de uitzichtloosheid, dat is wat hen vooral bezighoudt. De vernietiging van de staat Israël een stuk minder.

Hij wilde gewoon een leven, een toekomst. En die had hij hier niet.

Vader omgekomen Saeed

Een van de Palestijnen die bij de demonstraties van maandag om het leven kwam, is Saeed. De vader van de jongen, Mohammed Abu Alkhier, vindt het vervelend dat Hamas van zijn zoon een martelaar en een Hamasstrijder maakt. Hij benadrukt dat zijn zoon niks met politiek te maken heeft.

"Hij wilde gewoon een leven, een toekomst. En die had hij hier niet." De minderjarige Saeed was met zijn grootvader meegelopen in de mars naar de grensmuur. Volgens de grootvader, die ook door een sluipschutter is geraakt, hadden ze de muur nog niet bereikt toen ze werden beschoten.

Ik zou het zo weer doen

De bestorming van de muur was het idee van Ahmad Artema, een populaire internetactivist. Hij deed de oproep voor een vreedzame mars naar de grens met het doel over de muur te klimmen, via zijn Facebookpagina. De oproep werd massaal gedeeld en gesteund.

"Er is een VN-resolutie die het ons mogelijk maakt om als vluchteling terug te keren naar ons land. Dus schreef ik op Facebook: laten we vredig demonstreren en tot uitdrukking brengen dat we terug naar huis willen. We willen leven. We willen waardigheid. Net als andere mensen op de wereld."

Volgens Ahmad zou hij zo weer oproepen tot zo'n protest, ook al vielen er 55 doden, waaronder kinderen. "Wij zijn niet gewelddadig. Israël wil dat wij gewelddadig zijn zodat ze ons kunnen afschieten. Maar de meeste mensen die zijn gedood waren niet eens dicht bij de muur."

Ze kunnen nooit meer lopen

Het Shifa-ziekenhuis in Gazastad ligt nog vol met gewonden. Het zijn vooral mannen met gecompliceerde schotwonden. Volgens chirurg Marwan Abusada zullen veel van zijn patiënten blijvend letsel overhouden, omdat er een explosief soort munitie is gebruikt.

"We hebben dit nog niet eerder gezien. Waar de kogel naar binnen is gegaan, is een klein gat ontstaan, maar dieper in het been of in het lichaam vernietigt de kogel bot en weefsel. De meeste mannen hier zullen nooit meer kunnen lopen."

Zie je die ruïne? Dat was ons huis voordat het in 2014 plat werd gebombardeerd.

Mohammed Abu Alkhier

In de tuin van de familie Alkhier rouwt iedereen om het verlies van Saeed. Zowel Fatah, de officiële Palestijnse autoriteit die de Westelijke Jordaanoever bestuurt, als het militante Hamas hebben de tuin van de familie volgehangen met propaganda waarop steeds weer een foto van Saeed is geplakt.

De familie is gelaten over zoveel partijpolitiek. Daaraan zijn ze hier wel gewend. Over politiek willen ze liever niet praten, maar vader Mohammed zou zijn zoon zo weer laten demonstreren aan de grens. "We hebben geen andere keuze, hier kunnen we niet leven. Zie je die ruïne? Dat was ons huis voordat het in 2014 plat werd gebombardeerd."

'Hamas is de oorzaak van alle problemen in Gaza'

Ook activisten als Ahmad Artema gaan door met hun strijd. De eerste acties voor vandaag, na het vrijdaggebed, zijn alweer gepland. In Israël raakt dat de mensen, zegt hoofdredacteur David Horovitz. Hij bericht op zijn nieuwssite over bijna niks anders meer.

"Maar wat de Palestijnen willen, namelijk met miljoenen tegelijk in Israël wonen terwijl ze ons haten, dat kan gewoon niet. Dat moet de internationale gemeenschap eindelijk eens begrijpen." Daarmee zou hij de mening van de grote meerderheid van de Israëliërs vertegenwoordigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl