Nieuwsuur
Ontspoorde wielercontracten: 'Ontslag bij zwangerschap en bij ziekte'

"Als wielrenner offer je alles op om wedstrijden te rijden, maar je wordt niet als volwaardig werknemer behandeld", zegt vakbondsleider Iris Slappendel. "Omdat ze zo graag willen, wordt er misbruik van hen gemaakt."

Ze ziet het terug in de contracten van de wielrenners met de ploegleiding. Zaken die hierin worden opgenomen: onmiddellijk ontslag bij zwangerschap en bij ziekte, en als je langer dan een maand niet kunt sporten door een blessure word je niet uitbetaald.

Vrouwelijke renners worden aangespoord om af te vallen, vaak op een pestende manier. Stuitend, vindt Slappendel. Maar ze is er ook aan gewend. Ze noemt gewicht een bepalende factor in het wielrennen en ziet veel wielrenners met eetproblemen.

Die aansporing speelt ook in de contracten. "Ik heb contracten gezien waarin stond dat een bonus werd uitgekeerd als iemand een bepaald aantal kilo aan gewicht zou verliezen. Dat gaat wel heel erg ver."

Ook voetballers

Veel wielrenners weten volgens de vakbondsleider niet dat hun contracten in strijd zijn met de wet. Terwijl ze er vaak alleen voor staan. "Er zijn maar weinig renners die de financiële middelen hebben om bijvoorbeeld een manager in te schakelen."

Slappendel krijgt serieuze signalen dat hetzelfde aan de gang is in bijvoorbeeld in het damesvoetbal. "We spreken vaak Europese vakbonden van andere sporten, dan komen er altijd veel herkenbare discussiepunten boven tafel."

Nieuwsuur

Veel wielrenners lopen aan tegen nare ervaringen als pesterijen, chantage of seksuele intimidatie. Het gaat om een ruime meerderheid van de topwielrenners, en een derde van wieleramateurs, in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie.

Slappendel is ploegleider van een professionele wielerploeg. Zelf schopte ze het als wielrenster tot Nederlands kampioen. Ze kent de wereld en dat helpt haar bij haar huidige werk als voorzitter van de internationale vakbond voor wielrensters, de Cyclist's Alliance.

Chantage, pesterijen, fysiek geweld: er is veel mis in het wielrennen

STER reclame