Nieuwsuur

'Israëlische militairen gooien afval op onze graven'

ANP

In de Gazastrook begraven de inwoners vandaag de 55 doden die gisteren vielen bij een van de ernstigste recente confrontaties met het Israëlische leger. De Palestijnen in de Gazastrook zijn boos over de nieuwe locatie van de Amerikaanse ambassade in Oost-Jeruzalem, op Palestijns grondgebied.

Ook in andere plaatsen op Palestijns gebied, zoals op de Westelijke Jordaanoever, komt het vandaag tot clashes tussen Palestijnen en het leger. Volgens activist Mustafa Al A'araj van vluchtelingenkamp Aida in Bethlehem is het niet alleen de bouw van de nieuwe ambassade die de Palestijnen woedend maakt.

"We demonstreren hier al sinds 1948 voor onze rechten", zegt hij. "Ze doen nu net alsof Hamas erachter zit, maar die bestond toen nog niet. Er wordt ons al onrecht aangedaan sinds we van ons land zijn verdreven."

Terugkerend tafereel

In Bethlehem stuiten de demonstranten vanmiddag op een muur van het Israëlische leger. Ze herdenken met hun protest de Nakba, de verdrijving uit Palestijns grondgebied in 1948.

Het straatbeeld is een jaarlijks terugkerend tafereel. Honderden Palestijnen willen de Israëlische muur bestormen die hun stad doorkruist. Ze gooien stenen en steken grote hoeveelheden rubber en vuilnis in brand. Een overmacht aan Israëlische soldaten reageert met traangas en een enkele kogel.

Het maakt de Palestijnse toergids Marwan Fararjeh uit vluchtelingenkamp Al Dehashah woedend. Hij neemt ons mee naar een verborgen Palestijnse begraafplaats, direct naast de bemande Israëlische wachttoren aan de muur.

"Kijk, dit moet u zien. Als de soldaten boven hebben gegeten, gooien ze hun afval direct op onze graven. Als ze wacht lopen boven, plassen ze in plastic flessen en zelfs die gooien ze naar mijn overleden voorouders", aldus Fararjeh. "Wat hebben die misdaan dat ze nog na hun dood moeten worden geminacht? Waar op de wereld gebeurt zoiets? Dat kan alleen hier."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage: Israël viert 70-ste verjaardag, Palestijnen rouwen
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame