Nieuwsuur
Hollandse Hoogte

De kwestie Kroon is opnieuw voorpaginanieuws. Wat is er nieuw?

"Het bericht in de Volkskrant bevestigt wat wij de afgelopen maanden berichtten op basis van onze bronnen: er is geen enkele aanwijzing dat het verhaal van Kroon klopt. Behalve de top van het ministerie in Den Haag, zeggen ook de militairen die met Kroon in Kabul hebben gewerkt dat het gijzelingsverhaal niet kan kloppen. Iedereen hield elkaar tijdens die operatie permanent in de gaten. Zelfs als je even een blikje cola ging kopen liet je een bericht achter op het aanwezigheidsbord in de hal van het safe house.

Het is volgens alle betrokkenen ondenkbaar dat Kroon is gegijzeld en gemarteld zonder dat iemand iets merkte. Afghaanse bronnen die de operatie en Kabul kennen, vertelden ons dat ze nooit iets hebben gehoord over een westerling die een Afghaan op klaarlichte dag doodschoot. Terwijl dat ook in Kabul heel veel aandacht zou trekken."

Waarom zou Kroon een verhaal vertellen dat niet klopt?

"Ik heb nog niemand gesproken die het antwoord op die vraag kent. Ik wil er ook niet over speculeren. Alleen Marco Kroon zelf weet hoe het zit. Een verklaring van zijn kant zou heel veel kunnen ophelderen, maar ik vraag me af of hij daar ooit nog mee komt."

Of het nou waar is of niet, is er toch een risico?

"Of de verklaring van Kroon nu klopt of niet, de operatie waarover hij het heeft bestaat wel degelijk. Commando's werken in burger in Kabul, om spionnen van de MIVD te beschermen als zij op pad gaan om te praten met informanten. Nu Kroon over het bestaan van die operatie heeft gesproken, weet de hele wereld dat Nederlandse commando's actief zijn in Kabul. Dat maakt ze kwetsbaar voor aanslagen van terroristen. Daarom heeft de minister Nieuwsuur eerder verzocht om geen details te publiceren. Begin maart haalde het ministerie een eenheid commando's om veiligheidsredenen zelfs vervroegd terug uit Kabul."

Waarom is Kroon niet tegengehouden?

"Defensie wist vooraf van de verklaringen van Kroon, sterker: er stond een woordvoerder van Defensie naast Kroon toen hij zijn tv-interviews gaf. Het formele antwoord van Defensie is dat ze Kroon niet konden tegenhouden omdat hij in zijn recht stond zijn integriteit te verdedigen. Van die redenering maken juristen gehakt: Kroon heeft een zwijgplicht, zeker over geheime operaties van de MIVD.

Ik denk dat het echte verhaal is dat Defensie zich verschrikkelijk heeft vergist in de kwestie en niet had verwacht dat het zou leiden tot een hausse aan publiciteit en onderzoeken zoals de Volkskrant en wij die hebben gedaan. De minister weet er niet veel meer over te zeggen dan dat deze zaak alleen maar verliezers kent. Een dooddoener, maar hij klopt wel: Kroon is beschadigd, een langlopende geheime operatie is beschadigd en het ministerie zelf is beschadigd in deze kwestie."

Studiogesprek met Siebe Sietsma over Marco Kroon

STER reclame