Aangepast

Nieuwe rechtse beweging wil terugkeer naar oude Duitse waarden

  • Dieuwke van Ooij

    Duitslandspecialist

  • Dieuwke van Ooij

    Duitslandspecialist

De regering Merkel is nog maar net begonnen met de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) als grootste oppositiepartij en nu al zwelt het protest in de rechtervleugel van haar partij aan. Er zijn zorgen. De AfD wist namelijk van beide regeringspartijen SPD en CDU veel stemmen weg te kapen, vooral vanwege de zorgen over de grote vluchtelingenstromen van 2015 en 2016.

Daardoor wordt nu ook steeds meer protest in Merkels eigen partij hoorbaar. Eerder deze maand richtte een groep van critici in de regeringspartijen CDU en CSU een nieuwe organisatie op, die de zorgen over het regeringsbeleid en Merkel moet kanaliseren. Ze noemen zich de Werte Union, de Unie van Waarden.

Een van de oprichters van deze beweging, de econoom Max Otte, organiseerde gisteren een bijeenkomst op het historische Hambacher Slot in Rijnland-Palts. Met de bijeenkomst verwijst hij naar het Hambacher Fest van 1832, een opstand van burgers tegen de heersende macht en voor de vrijheid van meningsuiting. Otte en zijn aanhang maken zich vooral zorgen over de vluchtelingenpolitiek van bondskanselier Merkel en klagen dat er in Duitsland niet open over mag worden gesproken.

Een schilderij van het Hambacher Fest uit 1832

Met het kopiëren van het Hambacher Fest willen ze ook laten zien dat je als Duitser weer trots zou moeten kunnen zijn op de Duitse vlag en op alles waar die voor staat. Ze verwijzen met nadruk naar het Duitsland van voor 1933.

''Het zou normaal moeten zijn dat je trots kan zijn op je land", zegt organisator Otte. "We moeten af van de schuldgevoelens over wat er tussen 40 en 45 is gebeurd. We moeten onze verantwoordelijkheid niet opzij zetten, maar schuldgevoel staat een verantwoordelijke politiek nu in de weg.''

De integratiepolitiek is de grootste bedreiging geworden voor Duitsland en Europa.

Thilo Sarazzin (SPD)

Op het kasteel verzamelen zich ook bezorgde burgers uit andere partijen, zoals de SPD en AfD. Een aantal van hen ondertekende vorige maand al een omstreden Gemeenschappelijke Verklaring waarin ze ook pleitten voor een open discussie over de vluchtelingenproblematiek.

Een van de ondertekenaars van de gemeenschappelijke verklaring is de SPD-er Thilo Sarrazin. Al acht jaar geleden, voor de grote vluchtelingenstroom, sprak hij in zijn bestseller Deutschland schafft sich ab, zijn zorgen uit over de groeiende groep van moslims in Duitsland.

Ook op het Hambacher Slot krijgt hij veel bijval. "Alles wat ik toen schreef, is nu waar geworden", zegt Sarrazin. "Maar het politieke antwoord op dit probleem is steeds vager en diffuser geworden. En daarmee is de integratiepolitiek de grootste bedreiging geworden voor Duitsland en Europa."

Einde van het tijdperk Merkel?

Vooral de AfD-aanhang is massaal naar de bijeenkomst gekomen op het Hambacher Slot. Maar het feit dat niet alleen de AfD-aanhang present is, baart een groep die bij het slot tegen de verrechtsing van Duitsland demonstreert grote zorgen. "Het is uiterst gevaarlijk dat AfD en CDU hier hand in hand gaan", zegt de demonstrant. "Ze doen ten onrechte alsof er in dit land geen vrijheid van meningsuiting is. En door met dit sentiment te spelen, kunnen ze zomaar het einde van het tijdperk Merkel inluiden."

Hoe sterk de weerstand tegen Merkel in haar eigen partij is, valt moeilijk te meten. Haar populariteit blijft onveranderd: ongeveer de helft van de Duitsers vindt haar de meest geschikte kandidaat voor de positie van bondskanselier. Maar nu kritische geluiden niet langer alleen vanuit de hoek van de rechts-populistische AfD komen, lijkt er iets te veranderen.

Reportage en gesprek: Nieuwe beweging wil weer trots kunnen zijn op Duitsland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl