Nieuwsuur Binnenland Aangepast

Wat zit er onder het oppervlak van de Rode Planeet?

NASA

De lancering vanmiddag was, zoals verwacht, succesvol. Maar écht spannend wordt het pas eind november, als de nieuwe NASA-missie InSight aankomt bij de planeet Mars. Na een reis van 483 miljoen kilometer begint een nieuwe Marsrover dan aan onderzoek naar wat er onder het oppervlak zit.

De NASA hoopt meer te weten te komen samenstelling van de korst, mantel en kern van Mars. Want is de kern wel vloeibaar, zoals die van de aarde?

Zo niet, dan zou dat kunnen verklaren waarom er geen magnetisch meer is rond Mars. Want daardoor verloor de planeet uiteindelijk ook zijn atmosfeer. De InSight zal daarvoor seismisch onderzoek doen naar bevingen. Als die gemeten worden, kan daaruit worden afgeleid hoe het binnenste van de planeet eruitziet.

Hamer en boor

De 360 kilo zware rover zal ook de temperatuur op een diepte van vijf meter onder het oppervlak meten. Om zo diep te komen, is het voertuig uitgerust met een hamer en een boor.

Voor het allemaal zover is moet ook deze Mars-missie op 26 november eerst de beruchte 'zeven spannende minuten' door. Zolang duurt de afdaling van het gevaarte naar het rotsige oppervlak van planeet. Bij drie van de elf eerdere landingen op Mars liep dat namelijk niet goed af.

Reportage en gesprek: Een nieuwe missie naar Mars

STER reclame