Nieuwsuur
Nieuwsuur

"Ik heb veel gehuild", vertelt de 13-jarige Naema. "Maar het beïnvloedde mijn vaders besluit totaal niet. Ik wilde verder studeren, maar dat mocht niet."

Naema werd door haar vader uitgehuwelijkt, en over een paar maanden bevalt ze van haar eerste kind. Ze is niet de enige. De toename in het aantal kindbruiden in Jemen is een onverwacht gevolg van de oorlog. Meisjes van rond de twaalf jaar worden al uitgehuwelijkt, zodat er niet meer voor hen gezorgd hoeft te worden.

"We hebben geen exacte cijfers", vertelt vrouwenrechtenactivist Ayah Mohammed Alsaaqaf. "Maar sinds de oorlog zijn zelfs de belangrijkste basisbehoeften niet verkrijgbaar. Dus het was te verwachten dat er meer minderjarige meisjes zouden trouwen."

Ook alle zussen van Naema werden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Hun moeder had niets in te brengen. Naema: "Als ze ernaar vroeg, zei mijn vader: ik kan ze niet onderhouden, ik moet ze allemaal uithuwelijken."

Reportage: al drie jaar bloedige oorlog in Jemen

Inmiddels zijn bij de strijd in Jemen ruim 10.000 mensen om het leven gekomen. De oorlog heeft ook een gigantische humanitaire crisis tot gevolg. Volgens de meest recente cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben ruim 22 miljoen Jemenieten acute hulp nodig en zijn ruim 2 miljoen mensen in eigen land op de vlucht geslagen voor het geweld.

En binnen al die ellende neemt nu ook het aantal kindbruiden toe. Activist Ayah Mohammed Alsaaqaf maakt zich er druk over, maar stuit vaak op onbegrip. "Ik hoor vaak: 'Je focust op iets wat nu niet belangrijk is. We proberen genoeg te eten te krijgen, een plek om te slapen. En jij richt je op kindbruiden? Dat is iets normaals.'"

STER reclame