Colin Kaepernick (rechts) knielt samen met een teamgenoot
Aangepast

Mensenrechtenprijs voor knielende Kaepernick: 'Dit gebaar gaat verder dan hemzelf'

American Football-speler Colin Kaepernick knielde twee jaar geleden bij het spelen van het volkslied uit protest tegen discriminatie en politiegeweld in zijn land. Sindsdien is die actie vaak herhaald door anderen. Vandaag kreeg Kaepernick van Amnesty International de Ambassador of Conscience Award voor zijn stille protest.

"Hij heeft een vreedzame en respectvolle manier van protest gevonden, dat is voor ons ook heel belangrijk. Daarom vinden we het belangrijk om hem te steunen, maar via hem ook al die mensen in Amerika die zich inzetten voor dezelfde zaak", zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland.

De uitreiking van de mensenrechtenprijs was vandaag in Amsterdam. Kaepernick wilde daar geen media te woord staan. Volgens Nazarski heeft dat twee redenen. "Hij wordt stevig bedreigd in de Verenigde Staten, hij had ook zijn eigen beveiliging mee. Maar hij vindt zichzelf ook meer een sportman dan een spreker."

Hij kan niet meer sporten

De knieval van Kaepernick kon niet op de goedkeuring van president Donald Trump rekenen. "Het is totaal respectloos tegenover onze traditie en alles waar we voor staan. Ze verpesten het spel", zei Trump destijds. Hij betoogde ook dat spelers als Kaepernick direct moesten worden ontslagen door hun clubs.

Kaepernick (links) knielt samen met een ploeggenoot tijdens het volkslied

De American Football-speler kreeg vervolgens geen contract meer. "Het heeft hem een hoop problemen opgeleverd. Ik weet niet of hij dat allemaal van tevoren voorzien had", zegt Nazarski. "Hij kan nu niet meer sporten, hij krijgt bij geen enkele club meer een contract. Dat is natuurlijk ontzettend triest."

Volgens Nazarski zet Kaepernick zich nu "met hart en ziel" in voor zijn eigen organisatie Know Your Rights. "Uiteindelijk gaat zijn gebaar verder dan alleen hemzelf. Voor veel mensen zal hij een rolmodel zijn. Hij zal hen inspireren om ook actie te ondernemen."

Amnesty reikt de prijs ieder jaar uit aan activisten die zich volgens de organisatie op een bijzondere manier inzetten voor mensenrechten. Eerder ging de prijs naar Nelson Mandela, de Pakistaanse kinderrechtenactivist Malala en zangeres Alicia Keys.

Mensenrechtenprijs Amnesty voor knielende Kaepernick

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl