Bas Haan, winnaar van de Tegel Nieuws, tijdens de uitreiking van De Tegel
Aangepast

Uitreiking De Tegel: Nieuwsuur valt twee keer in de prijzen

Nieuwsuur heeft vandaag bij de uitreiking van De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, twee prijzen in de wacht gesleept. Verslaggever Bas Haan ontving de Tegel in de categorie Nieuws voor zijn verhalen over politieke druk bij het WODC, het wetenschappelijke onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Tegel voor het beste camerawerk (de Storimans-Tegel) ging naar cameraman Dennis Hilgers die met verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal door de Verenigde Staten reisde voor een serie reportages na één jaar president Donald Trump.

"Fantastisch werk van Bas en Dennis", zegt Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur. "Het is geweldig dat Nieuwsuur wordt gewaardeerd voor twee van onze speerpunten: onderzoeksjournalistiek en de vinger achter de macht, maar zeker ook onze buitenland berichtgeving van visueel hoogstaande kwaliteit."

Veel politieke ophef

Het onderzoek van Bas Haan naar het WODC zorgde voor veel politieke ophef. Onderzoeksresultaten van het instituut bleken te worden gestuurd en aangepast naar de wens van de politiek. Nieuwsuur kon dit onthullen aan de hand van een vertrouwelijke klokkenluidersverklaring, maar vooral ook door interne e-mails van topambtenaren die de klokkenluidersbrief onderschreven.

Door de onthulling kwam een brede discussie op gang over de invloed van beleid op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. De Nieuwsuur-uitzending legde op basis van journalistieke research een misstand binnen de overheid bloot, terwijl die misstand bekend was maar verborgen werd gehouden.

"Een ontluisterend beeld van een ministerie dat bij volle bewustzijn een loopje met de waarheid neemt en deze omvormt naar een politiek meer wenselijke 'werkelijkheid'", aldus de jury.

De tweede Tegel voor het beste camerawerk van cameraman Dennis Hilgers vond zijn oorsprong in een lange treinreis die Nieuwsuur maakte naar aanleiding van het eenjarig presidentschap van Trump. Nieuwsuur was voor een serie aan boord van de Empire Builder, de drukste langeafstandsroute van het Amerikaanse spoorwegnet.

De route begon in Chicago, thuisstad van oud-president Barack Obama, en voerde door conservatieve staten als North Dakota en Montana. De reis eindigde aan de westkust, in het kosmopolitische Seattle, de stad waar het verzet tegen Trump misschien wel het felst is. Het camerawerk van Dennis Hilgers paste naadloos in de sfeer van de serie; beschouwend, registrerend, zonder tierelantijnen, maar wel met optimaal gebruik van moderne middelen, zoals een drone.

"De klasse druipt er vanaf. Het is prachtig om te zien hoe het camerawerk en het verhaal elkaar versterken. Het resultaat is een prachtige portret van een zeer verdeeld land", aldus de jury.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl