Nieuwsuur
AFP

Opnieuw een stap van kroonprins Mohammed bin Salman die voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt: gisteren werd bekend dat Saudi-Arabië voor het eerst in meer dan 35 jaar weer een bioscoop krijgt.

Het sluit aan op een reeks sociale hervormingen die de jonge prins doorvoert. Eerder besloot hij al dat vrouwen sportwedstrijden mogen bezoeken in stadions en dat ze mogen autorijden.

De beslissingen lijken haaks te staan op het repressieve bewind waar het land al zo lang bekend om staat. Ook Saudi-Arabië-expert Annemarie van Geel noemt het een bijzondere ontwikkeling in een land dat al jaren weinig entertainment kent dat buitenshuis wordt georganiseerd.

"Je moet je indenken dat de scheiding tussen mannen en vrouwen in het openbare leven daar heel lang heel streng is geweest. Mannen en vrouwen moeten zo min mogelijk met elkaar in aanraking komen. Dat mannen en vrouwen nu gemengd bij elkaar in een donkere bioscoop mogen zitten, is een grote verandering."

Diverser

Volgens Van Geel is het allemaal een manier om meer bewegingsruimte te creëren. Iets waar de jonge bevolking steeds meer behoefte aan krijgt. Bovendien beseft de prins dat de economie diverser moet worden. "De afhankelijkheid van de olie is problematisch. Er moet dus meer ruimte komen om meer geld te besteden, in Saudi-Arabië zelf."

Op Saudi-Arabië is echter nog altijd veel kritiek, onder meer vanwege het repressieve bewind en schendingen van de mensenrechten. Nog steeds worden politieke en religieuze dissidenten opgepakt en gestraft, soms met stokslagen of de doodstraf.

Dat Saudi-Arabië met die praktijken allereerst mee moet stoppen, voordat over kan worden gegaan op het uitbreiden van het entertainmentaanbod, benadrukt Amnesty International. De organisatie waarschuwt voor de schijnbaar slimme pr-technieken van het land.

Van Geel is het hiermee eens. "We moeten oppassen voor het imago dat nu gepresenteerd wordt. Het wordt losser en vrijer, maar daaronder zit nog steeds een heel repressief land. Bovendien is Saudi-Arabië ook nog steeds bezig met een verwoestende oorlog in Jemen. Dat mag niet verhuld worden."

Reportage: Saudi-Arabië weer naar de film

STER reclame