Nieuwsuur

Aftellen naar de brexit

Aangepast
Getty

Het kostte de Britse premier David Cameron zijn baan: hij vroeg om het referendum dat eindigde met een 'nee' tegen de Europese Unie. Sindsdien houdt zijn opvolger Theresa May zich bezig met het vertrek van de Britten. Bij wet is vastgelegd dat 29 maart 2019, om 23.00 uur, de brexit een feit is.

Wat zal de impact zijn op de 50 miljard aan handelsbelangen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk? En op het toerisme over en weer? Hoe gaat Europa verder zonder de inbreng van Londen? Nieuwsuur brengt in dit artikel weetjes en feiten in de aanloop naar het vertrek van de Britten uit de EU.

Een harde brexit betekent voor Nederland...

19 april: nog 344 dagen

Worden Britse patiënten de dupe?

18 april: nog 345 dagen

Op een dag weet je het...

17 april: nog 346 dagen

Jaguar Land Rover schrapt banen door brexit

16 april: nog 347 dagen

Er gingen al langer geruchten rond, maar vandaag bevestigde de Britse autoproducent Jaguar Land Rover dat het van plan is zo'n 1000 banen te schrappen. Onzekerheid over de aanstaande brexit speelt daarbij een rol.

Onderhandelingen brexit nog heel lastig

15 april: nog 348 dagen

Hoe gaan de overgangsfase en de toekomstige handelsrelatie eruit zien na de brexit? Onderhandelingen daarover zullen nog heel lastig worden, denkt EU-onderhandelaar Michel Barnier.

People's Vote: nieuw referendum

14 april: nog 349 dagen

Onder het motto 'People's Vote' gingen Britten die in de EU willen blijven vandaag de straat op. Ze eisen een laatste zegje over het brexit-akkoord en willen een tweede referendum.

De comeback van de kaasfondue

13 april: nog 350 dagen

Kaasfondue maakt dankzij de brexit een comeback: troosteten uit Zwitserland. Niet toevallig, zegt een onderzoeker. Lees hier hoe dat zit.

David Davis voert druk verder op

12 april: nog 351 dagen

Volgens de Britse brexit-onderhandelaar kan het Britse parlement de scheiding met de EU blokkeren zolang er onduidelijkheid bestaat over de toekomstige handelsrelatie.

Verenigd Koninkrijk telt niet meer mee

11 april: nog 352 dagen

Sinds deze week telt het Europese bureau voor statistiek Eurostat het Verenigd Koninkrijk niet meer mee als het gaat om groei, werkeloosheid of huizenprijzen.

Donatie voor het brexit-museum?

10 april: nog 353 dagen

Voor tegenstanders van de brexit is het waarschijnlijk een grote nachtmerrie: een museum gevuld met spullen die het vertrek uit de EU markeren. Een kleine troost: voorlopig gaat het slechts om een idee. Lees hier meer.

Een anti-brexitpartij in oprichting

9 april: nog 354 dagen

Multimiljonair Simon Franks wil een beweging opzetten zoals het Franse 'En Marche' die de gevestigde en gepolariseerde Britse politiek flink moet opschudden.

'Doodstraf' voor Britse vissers

8 april: nog 355 dagen

Vandaag demonstreerden vissers in heel het Verenigd Koninkrijk over de ontwerp-brexitdeal, die zeer ongunstig voor hen zou zijn. De deal zou de vissers dwingen om de EU-regels te volgen tot minstens 2020.

'Vergissing van historische proporties'

7 april: nog 356 dagen

Tony Blair, voormalig premier van het VK, laat zich uit over de brexit in een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Taskforce Brexit

6 april: nog 357 dagen

Dé Nederlandse coördinator op het gebied van de Brexit? Dat is Jochem Wiers.

Hulp voor ondernemers

5 april: nog 358 dagen

De regering doet van alles om ondernemers te informeren over de gevolgen, positief en negatief, van een brexit. Zo kunnen bedrijven vragen om een zogeheten Brexit Impact Scan.

Urker vissers weten dat brexit pijn gaat doen

4 april: nog 359 dagen

De vissersboten uit Urk varen nu meestal naar de overkant van de Noordzee, naar Britse wateren. Daar kan veel meer vis worden gevangen en dankzij Europese regels is dat legaal. De brexit kan daar straks een einde aan maken.

Brexit: de top vijf clichés

3 april: nog 360 dagen

Sommige uitspraken komen wel heel erg vaak terug, als Britse politici het over de brexit hebben. De BBC zette ze op een rijtje.

De Britten willen niet overal uit

2 april: nog 361 dagen

De Britten willen als land uit de Europese Unie, maar aan een aantal Europese projecten en instellingen willen ze wel graag blijven deelnemen.

Alle EU-paspoorten straks donkerblauw?

1 april: nog 362 dagen

Op April Fools' Day, zoals 1 april in het Engels wordt genoemd, gaan er een hoop grappen rond. Ook over de brexit. Zo zouden er plannen zijn om alle EU-paspoorten donkerblauw te maken in plaats van bordeauxrood. En laat dat nou net de kleur zijn die de Britten weer aan hun paspoort willen geven.

Ontslagen om de klappen op te vangen

31 maart: nog 363 dagen

Britse bedrijven voelen de bui al hangen, de brexit gaat ze geld kosten.

Hoeveel Britten hebben spijt?

30 maart: nog 364 dagen

Persbureau Bloomberg vroeg 130 Britten of ze spijt hebben van de brexit.

VNO-NCW: 'Bereid je voor op het slechtste scenario'

29 maart: nog 365 dagen

Voorzitter Hans de Boer van de ondernemersorganisatie VNO-NCW vreest het ergste: de Britten hebben hebben geen idee hoe hun brexit gaat uitpakken. Nederlandse ondernemers moeten zich niet in slaap laten sussen door de recent gesloten transitiedeal, maar voorsorteren op een harde brexit.

Overleg tussen Nederland en het VK

28 maart: nog 366 dagen

Minister Stef Blok en minister David Davis hadden gisteren overleg over de brexit. Er staan grote handelsbelangen op het spel. "We willen een deal die voor onze beide landen goed uitpakt", zei Davis.

Welke band willen de Britten met de EU?

Wordt Groot-Brittannië straks een soort Noorwegen, of meer type Zwitserland? Of een verre handelspartner zoals Canada? Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman legt uit welke keuzes de Britten hebben bij de brexit.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Welke band willen de Britten met de EU?

Hoe zijn we hier terecht gekomen?

Een referendum van de Conservatieven dat niet verkeerd kon aflopen, dacht premier David Cameron. Het werd het einde van zijn carrière.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Brexit means brexit'