Aangepast

Op wie ga je stemmen als je altijd alleen Poetin hebt gekend?

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

Ze zijn Russisch en 18 jaar oud, de jongeren die zijn opgegroeid onder Vladimir Poetin en zondag voor het eerst naar de stembus mogen. Poetin is al achttien jaar aan de macht in Rusland, als premier en president. Een andere leider kennen deze jongeren dus niet.

Volgens Russische media gaat het om 1,3 miljoen 18-jarigen die mogen stemmen. Hoe kijken zij naar hun land en naar Poetin? Tijdens onze reis van Vladivostok naar Moskou, die we maakten in aanloop naar de verkiezingen, spraken we met verschillende jongeren. Vier van hen vertellen vandaag uitgebreid hun verhaal.

Ze gaan naar school, studeren of zijn bezig met hun eerste baan. Ze leven in een moderner Rusland dan hun ouders, maar lopen ook tegen grenzen aan. Op wie ze daadwerkelijk gaan stemmen willen ze niet altijd hardop zeggen, maar hun andere woorden vertellen vaak genoeg.

Vladimir Poetin werd in 2000 voor het eerst president. Hij volgde toen Boris Jeltsin op, onder wie hij tot dan toe enkele maanden premier was. Van 2008 tot 2012 was Poetin ook nog premier. Toen was Dimitri Medvedev president.

Poetin wil nu aan zijn vierde termijn als president beginnen. En niemand twijfelt eraan dat hem dat bij de verkiezingen van 18 maart ook gaat lukken. De andere kandidaten stellen weinig voor, maar bovenal is de steun voor de huidige president na al die jaren nog steeds groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl