Woede tijdens een demonstratie van Koerden in Parijs. De demonstranten reageren op de moord op drie activisten van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK
Aangepast

Turkije: Koerdische organisaties krijgen te veel ruimte van Europa

De strijd om Afrin in het noorden van Syrië lijkt in de laatste fase te zijn beland. Ook vandaag wordt de Koerdische stad bestookt door de Turkse luchtmacht en artillerie.

Turkije begon de operatie eind januari, naar eigen zeggen om Koerdische terroristen langs Turkse grenzen te verdrijven. Maar in Europa -ook in de Tweede kamer- is er veel kritiek.

Daar begrijpen ze in Turkije niets van. Volgens de Turken heeft Europa een blinde vlek voor het geweld en de wandaden van de Koerden van de PKK en aanverwante groepen.

Vrijheid

Al veertig jaar ging er voorbij van geweld tussen de PKK en de Turkse staat. Maar als het over de PKK gaat, zijn er twee werkelijkheden: een in Turkije zelf en een daarbuiten. "De strijd tegen de PKK is op geen enkele manier een strijd tegen het Koerdische volk", zegt Orhan Miroglu van de Turkse AK-partij.

Programmamaker en commentator Fatih Altayli van het grote Turkse nieuwsstation Haber Turk is het met hem eens. "Als je van een afstand kijkt, denk je misschien dat ze strijden voor de vrijheid van het Koerdische volk. Maar ze hebben niks met het Koerdische volk te maken."

Die totaal andere blik op de Koerdische kwestie, op de strijd tegen terreur, drijft een wig tussen Turkije en het Westen. Tijd dus, om de Turkse kijk op de zaak beter te begrijpen.

'Koerdische organisaties krijgen te veel ruimte van Europa'

Aanslag

De zwaarste van een nieuwe golf van aanslagen in 2015 en 2016, was na een wedstrijd in het stadion van Besiktas, midden in Istanbul. Daar is het PKK-geweld gevoeld. Door de aanslag kwamen 46 mensen om, vooral politieagenten.

Onder wie Kadir, de zoon van Mustafa en Mujgan. Mustafa wijst naar de plek waar het is gebeurd. "Nadat het publiek naar huis was, bleef hier alleen politie over. Op het moment dat de agenten de afzettingen aan het weghalen waren, ging de bom af."

Zijn vrouw beschrijft: "Het asfalt hier was opengereten, het was een en al bloed hier toen we kwamen." Hun zoon vonden ze later in het ziekenhuis. Mustafa: "Daarna waren we gebroken. We wisten niet wat te doen."

Met dat in de herinnering, vinden Turken het niet te verkroppen dat bij Koerdische demonstraties in Europa vlaggen van de PKK en beeltenissen van PKK-leider Abdullah Ocalan worden toegestaan. Die Europese vrijheid valt in Turkije verkeerd.

Koerden in het buitenland weten niet wat de PKK echt is.

Commentator Fatih Altayli

Binnen het verzengende media-klimaat in Turkije is commentator Fatih Altayli nog een redelijk onafhankelijke geest te noemen. Maar over de PKK is hij net zo onverbiddelijk als de regering.

"Koerden in het buitenland weten niet wat er in Turkije gebeurt, en wat de PKK echt is", zegt hij. "Het zijn vooral jongeren. Voor hun is het een droom, iets romantisch."

Maar het tegenovergestelde is volgens hem het geval. "Het is een criminele organisatie. Die betaald wordt door de Syrische regering, soms door de Amerikanen, soms door de Russen. Ze worden altijd betaald, het zijn huurlingen."

Democratie en terreur

Ook Orhan Miroglu zit het hoog. Hij is - nota bene - het Koerdische parlementslid van president Erdogans regeringspartij. Hij wijst ons erop dat de PKK in Europa op de lijst staat van terroristische organisaties.

"Dit gaat niet over elkaar niet goed begrijpen. Het gaat over of we het eens zijn wat democratie is en wat terreur is", zegt hij. "Stel je voor dat een maand na de aanslag op Charlie Hebdo, de achterban van de daders demonstreert in Berlijn. Zouden Europeanen dat accepteren?"

De Verenigde Staten hebben IS gecreëerd.

Commentator Fatih Altayli

Volgens sommige Turken is er geen probleem tussen Turken en Koerden, maar is het een spel van buitenlandse machten. Soms slaat de irritatie over Europa om in verdenking. Zo zegt een man op straat, in Istanbul: "Het zijn buitenlandse krachten, een politiek spel. Zij doen het."

En nergens wordt dat beeld beter bevestigd dan in Syrië. De VS koos daar de Koerdische militie YPG als partner, in Turkse ogen de zusterorganisatie van de PKK. Weer spant het Westen samen met die terroristen. In westerse ogen zijn zij juist de helden van de oorlog: ze veroverden IS-hoofdstad Raqqa.

"IS is een middel van de VS om naar het Midden-Oosten te komen", zegt commentator Fatih Altayli. "Toen ze iets nodig hadden om aanwezig te zijn in Noord-Syrië, in het Midden-Oosten, hebben ze IS gecreëerd."

Volgens Altayli is het een vals voorwendsel. "Zonder IS vragen mensen aan de VS: wat doe je hier, tienduizend kilometer van huis? Nu zeggen ze: we zijn hier voor IS. Maar wie is IS? Wie heeft het gemaakt? Het is gecreëerd door de imperialistische machten om de regio te beheersen."

Gemanipuleerd nieuws

Volgens AKP'er Orhan Miroglu hebben westerse media dit allemaal verzwegen. "Via het handig bespelen van de perceptie, werd gedaan alsof IS in Syrië en Irak gestopt is door de Koerdische beweging YPG. Maar dit nieuws is uiteraard gemanipuleerd."

Miskenning in zijn strijd tegen terreur. Terreur die gevoed wordt door het buitenland. Dat is het heersende beeld in de ogen van het Turkse publiek.

"Waarom laat Europa dit toe? Om te stoken in Turkije. Zodat er geen vrede is in Turkije", zegt de man die we tegenkwamen op straat. "Maar dat zal niet gebeuren, Turken staan hand in hand. Niemand krijgt de Turken eronder. De terroristen niet, Europa niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl