De Onderstroom is in Bergen
Aangepast

De Onderstroom in Bergen

Burgerparticipatie klinkt mooi, maar het leidt in de praktijk tot veel conflicten. Want burgers mogen dan wel meepraten, maar wordt er ook echt naar ze geluisterd? In de gemeente Bergen zijn de verhoudingen totaal verziekt: burgers en bestuurders staan lijnrecht tegenover elkaar.

Zo stemde de gemeenteraad van Bergen over een omstreden nieuw plan voor het centrum. 'Mooi Bergen' wordt het genoemd, het plan om het dorp van een nieuwe entree te voorzien. De tegenstanders van het plan hebben geen enkel vertrouwen op een goede afloop en verzetten zich.

Burgerparticipatie leidt in de praktijk tot conflicten

Hoe moeilijk is het om je recht te halen als je een conflict hebt met de gemeente? Ieder jaar worden duizenden juridische geschillen uitgevochten tussen burgers en de overheid. Die rechtszaken duren soms jaren en leiden tot veel onbegrip en frustratie.

Ook de familie Muelink heeft inmiddels een hele stapel juridische dossiers. Ze procederen al jaren tegen de gemeente Bergen om een illegale recreatiewoning achter hun huis weg te krijgen. Ze winnen iedere zaak, maar de gemeente geeft niet toe.

Hoe ongelijk is de strijd als je in conflict komt met de gemeente?

Ook Ingrid Schouw is verwikkeld in een juridische strijd die al twee jaar duurt. Het heeft haar tienduizenden euro's gekost.

Schouw woont al elf jaar boven haar manege om dag en nacht op de paarden te kunnen letten. Maar omdat er geen woonbestemming is, wil de gemeente niet dat ze daar permanent woont.

De Onderstroom: Drie nachten op, drie nachten af

In Bergen komt burgemeester Hetty Hafkamp op de thee bij de bewoners van een verzorgingshuis in haar gemeente. Het directe contact leidt tot praktische oplossingen van hun problemen.

De Onderstroom in Bergen: de burgemeester op de thee

Op sociale media brachten we nog het verhaal van Jurgen. Hij wil glasvezel in zijn gemeente, maar de commerciële partijen komen het niet aanleggen. Daarom nam hij met dorpsgenoten het heft in eigen hand. Met het initiatief 'Bergen Breedband' gaan ze langs de deuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl