Hoog stoppercentage populaire stoppen-met-rokencursus blijkt verzonnen

time icon Aangepast
Hollandse Hoogte
Geschreven door
Yvonne Roerdink
verslaggever

De cursus 'Ik Stop Ermee' is razend populair onder rokers, er komen iedere maand duizenden mensen op af. De cursus zegt mensen in vier uur tijd van het roken af te helpen en claimt dat 81 procent van de deelnemers daadwerkelijk stopt. Maar dat hoge stoppercentage komt voort uit een onderzoek dat niet bestaat.

In het onderzoeksrapport dat door 'Ik Stop Ermee' wordt aangehaald, worden de naam en het logo van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gebruikt. Maar het blijkt dat de opstellers van het rapport niet waren of zijn verbonden aan de universiteit; andere genoemde personen en organisaties in het rapport weten nergens van of zijn niet te traceren.

De RUG geeft aan op geen enkele manier bij het onderzoek betrokken te zijn geweest en overweegt juridische stappen. "De handelswijze van 'Ik Stop Ermee' tast de goede naam van onze universiteit aan. Dit vinden wij uitermate onwenselijk. Daarnaast is het ook onrechtmatig. De RUG neemt volledig afstand van deze rapportage."

N.B. Op dit moment verspreidt eigenaar Hugo Hairwassers het beeld dat hij een interview van 1,5 uur zou hebben gegeven aan Nieuwsuur dat wij uit de reportage zouden hebben geknipt. Dit is niet waar. Nieuwsuur heeft alleen een schriftelijke reactie van hem ontvangen. Ook de verklaring dat een werknemer op non-actief is gezet n.a.v. het verzonnen onderzoek is niet waar, want deze zogenaamde werknemer, Anton van Grinsven, bestaat niet.

Hugo Hairwassers, de oprichter van Ik Stop Ermee, beweert dat het onderzoek waaruit de claim voortkomt, daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Hij heeft naar eigen zeggen zelf de studenten gezien die het onderzoek deden.

Een van die studenten zou Floortje Verheul zijn. Haar naam staat boven het onderzoek, maar volgens Verheul heeft ze er niks mee te maken. "Ik ben erg verbaasd en geschrokken. Ik ben niet bij het onderzoek betrokken geweest en ik heb nooit in Groningen gestudeerd."

Verheul kent Hugo Hairwassers wel. "Ik heb in 2011 voor een paar maanden een kamer bij hem gehuurd." Hairwassers ontkent dat tegenover Nieuwsuur, hij zegt dat zij zich stiekem op zijn adres heeft ingeschreven. Verheul zegt nog de mailwisseling te hebben over het bewonen van de kamer. Nieuwsuur is in het bezit van deze correspondentie.

Ze heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie van valsheid in geschrifte. "Ik vind het erg vervelend dat mijn naam gebruikt is om mensen te misleiden."

Dit is heel erg sneu voor mensen die geld investeren in zo'n cursus.

Esther Croes, Kwaliteitsregister Stoppen met Roken

Ook het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken spreekt van "valse voorlichting". "Het is erg sneu voor mensen die geld investeren in zo'n cursus, omdat ze denken: de kans dat ik nu stop is 80 procent. En dan blijkt dat nergens op gebaseerd te zijn", zegt secretaris Esther Croes.

Het kwaliteitsregister hield 'Ik Stop Ermee' al langer in de gaten. "We vroegen ons af of die claim van 81 procent wel klopte. En we sloegen ook aan op het feit dat de cursus het afraadt om nicotinepleisters en andere bewezen effectieve middelen te gebruiken. Dat is tegen de richtlijnen in."

Hairwassers meldde eerder onterecht op de website dat zijn cursus is goedgekeurd door het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. "Daar hebben wij hem op aangesproken en toen heeft hij dat weer verwijderd."

Er blijken meer zaken niet te kloppen. Hairwassers had bij het kwaliteitsregister opgegeven dat hij de cursus Tabakologie in Belgiƫ had gevolgd. Als Nieuwsuur dit checkt bij de opleiding, blijkt dat niet waar te zijn. En een collega van Hairwassers, Anton van Grinsven, die wel stond ingeschreven in het register, blijkt niet te bestaan. Het kwaliteitsregister heeft hem per direct uitgeschreven.

'Ik Stop Ermee' groeide de laatste maanden hard, toevallig in dezelfde periode dat meerdere media aandacht besteedden aan de cursus. Daarbij werd ook het stoppercentage van 81 procent genoemd. In Nieuwsuur kwam de cursus eind vorig jaar aan bod.

Op de website van 'Ik Stop Ermee' wordt in een verklaring alle schuld gelegd bij die - niet bestaande - collega. Die zou het onderzoek in 2011 hebben uitgevoerd. "Het lijkt er inderdaad op dat er onjuiste namen onder zijn gezet. Dit betreuren wij. De betreffende werknemer is inmiddels op non-actief gezet." Nogmaals: deze werknemer bestaat dus niet.

Hairwassers heeft vorige week, na vragen van Nieuwsuur, de claim van 81 procent van de website van 'Ik Stop Ermee' gehaald. Op sociale media wordt het stoppercentage nog wel vermeld. Op de Facebookpagina van de cursus staat bijvoorbeeld de volgende tekst: "Onze cursus heeft verreweg aantoonbaar het hoogste stoppercentage van Nederland: 81%!"

Zorgverzekeraars: cursus wordt niet vergoed

Zorgverzekeraars Nederland zegt in een reactie: "Zorgverzekeraars vergoeden diverse stoppen-met-rokencursussen. De cursus van Stichting Ik Stop Ermee (SISE) voldoet echter niet aan de door de overheid opgestelde richtlijnen en wordt daarom niet vergoed. Zorgverzekeraars betreuren het dat SISE claimt dat hun cursus wel wordt vergoed en verzoeken SISE hier onmiddellijk mee te stoppen."

De Alliantie Nederland Rookvrij schorst "Ik Stop Ermee" als partner. Het is voor hen onacceptabel dat er zoveel onduidelijkheden zijn rond deze methode.

'Tabak Nee' heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie vanwege misleidende teksten op de site van Ik Stop Ermee. De zitting is op 22 maart.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en studiogesprek: Cursus claimt onterecht stoppercentage
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame