Een jongen van een militaire jeugdclub in Oost-Rusland.
Aangepast

Oost-Rusland niet bang voor Noord-Korea: 'Laat ze hun eigen leven leiden'

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

  • Gert-Jan Dennekamp

    verslaggever

In het verre oosten van Rusland, bij de grens met Noord-Korea, leren kinderen bij een van de vele militaire jeugdclubs hoe ze hun vaderland moeten verdedigen.

"Dit moeten echte mannen worden die het grote Rusland kunnen beschermen", zegt Valentin Trisjin, een van de leiders, zonder ironie. Hij ziet buurland Noord-Korea niet als grootste bedreiging.

"Je moet een zwakkeling niet in een hoek drijven. Dan komt alles goed. Laat ze hun eigen leven leiden", zegt Trisjin. "Maar nu wordt Noord-Korea wel in een hoek gedreven. "Ik wil me niet mengen in grote politiek. Maar ik leer de kinderen dat je de zwakkeren niet constant moet vernederen."

Brandhaard

Zij wonen vlak bij een van de meest besproken landen in de internationale politiek, maar de meeste mensen halen hier de schouders op over de nucleaire testen in het buurland.

Een man die we op straat tegenkomen vindt het "allemaal onzin" dat Noord-Korea iemand zou willen aanvallen of bedriegen. "Het zijn de Amerikanen die de situatie groter maken dan die is. Blijf weg van de Koreanen, dan komt alles goed. Het is een hardwerkend en vriendelijk volk. Maar als je ze raakt, dan is het mis."

Een jonge, vrouwelijke voorbijganger denkt er anders over. "Toen ze een bom testten en we hier een een zware aardbeving voelden, maakten we ons zorgen. We wonen er dichtbij, terwijl de politieke macht helemaal in Moskou zit. Destijds waren we bang dat ze ons zouden vergeten."

Poetins Rusland deel 2: Vladivostok

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl