Aangepast

'Het waren maar een paar relschoppers, niet het hele volk is ontevreden'

Iraniër Mohammad Behkam maakt zich zorgen over de toekomst van zijn dochters. "Wat als ze klaar zijn met hun studie en er geen werk voor hen is? Kunnen ze daar dan wel de vruchten van plukken?"

De twee 17-jarige zussen drukken hun vader op het hart dat ze echt hun best doen. Al maken ze zich ook wel een beetje zorgen over hun kansen op de arbeidsmarkt. "Maar die bezorgdheid vind je breder terug in ons land."

Uit boosheid over de economische situatie in het land gingen eind vorig jaar duizenden Iraniërs de straat op. Ze demonstreerden tegen de aanhoudende economische malaise en het financieel wanbeleid. De woede leek zich steeds meer te richten op de Iraanse autoriteiten.

Nadat de huidige president Hassan Rohani een nucleaire deal had gesloten met de VS en een deel van de sancties werd opgeheven, werd er een economische opleving verwacht. Maar die bleef uit. De prijzen stijgen voortdurend en de werkloosheid in het land is hoog.

Een stelletje relschoppers

Ook in de bazaar van Kashan, op zo'n 200 kilometer van hoofdstad Teheran, wordt de economische crisis goed gevoeld. De stijgende prijzen hebben bijvoorbeeld vlees tot een luxeproduct gemaakt. Toch wordt er niet meer geprotesteerd.

De mannen die Mohammad in de bazaar spreekt, spreken hun afkeur uit over de protesten. "Het ging om een stelletje relschoppers, die zijn opgepakt. Het betekent niet dat het volk ontevreden is. Het was een klein groepje en het is de kop weer ingedrukt", zegt een man.

We moeten als Iraniërs echt meer ons best doen, ons meer inspannen om dit land op te bouwen.

Asma Behkam

Volgens Asma, de dochter van Mohammad, kwamen de protesten niet voort uit de Iraans bevolking "Voor het grootste deel zaten er westerse landen achter. Die landen hadden bepaalde bedoelingen. Niet de mensen zelf."

Ze vindt dat de Iraniërs zelf meer moeten doen om op eigen benen te staan. "We moeten echt meer ons best doen, ons meer inspannen om dit land op te bouwen." Aan de regering ligt het volgens haar niet. "Die is perfect, ik hou van mijn land."

Haar zus Fatemeh werpt tegen dat elke regering goede en slechte eigenschappen heeft. "Het volk staat hoe dan ook achter de regering, maar de hoge functionarissen moeten we wel meer aandacht hebben voor de mensen."

Hoofddoek af uit protest

Maar niet alleen de economische malaise bracht de Iraniërs op straat. Vrouwen, vooral in de hoofdstad Teheran, protesteren ook tegen het verplicht bedekken van hun hoofd. Sinds december hebben tientallen vrouwen uit protest publiekelijk hun hoofddoek afgedaan.

Het kan niet op de goedkeuring van de twee zussen rekenen, die allebei een hoofddoek dragen. "Ik heb liever dat alle vrouwen zich aan de islamitische kledingvoorschriften houden. Dat ze het juiste pad volgen en vermijden wat God verboden heeft", zegt Fatameh.

Vrouwen en meisjes ouder dan 9 jaar mogen zich nu in het streng islamitische land niet zonder hoofddoek of lange, wijde mantel op straat vertonen. Wie dat wel doet, riskeert in aanraking te komen met de religieuze politie.

Op sociale media verschenen de afgelopen tijd verschillende filmpjes van Iraanse vrouwen die hun hoofddoek aan een stok hangen, om er als protest mee te zwaaien. "Helaas", zegt Asma. Maar volgens haar gaat het om een klein aantal. "Niet iedereen is zo."

Reportage: Iran een maand na de protesten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl