Willem Holleeder tijdens de zitting maandag
Aangepast

Sonja Holleeder getuigt, maar niet oog in oog met haar broer Willem

  • Gert Janssen

    verslaggever

  • Gert Janssen

    verslaggever

Een spannende dag in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Vandaag zal zijn zus Sonja getuigen in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Het is de eerste confrontatie tussen Holleeder en zijn zus, nadat ze in het diepste geheim verklaringen bij de politie heeft afgelegd.

De rechter heeft ermee ingestemd dat ze in een aparte getuigencabine mag zitten en dat ze haar broer niet rechtstreeks hoeft aan te kijken. Sonja houdt haar broer verantwoordelijk voor zes moorden in de Amsterdamse onderwereld. Waaronder de moord op haar eigen man, Cor van Hout.

Sonja Holleeder getuigt, maar niet oog in oog met haar broer Willem

In maart 2015 slaat het nieuws in als een bom: de twee zussen van Willem Holleeder en een ex-vriendin hebben tegen hem verklaard bij de politie. Vrouwen vloeren Holleeder, kopt De Telegraaf. In zogeheten kluisverklaringen hebben ze uitvoerig verteld over zes liquidaties waarbij Willem Holleeder betrokken zou zijn.

Strijd om criminele erfenis?

Sonja is de oudste zus van Holleeder. Ze was getrouwd met Willems beste vriend Cor van Hout. Met nog twee anderen ontvoeren Cor en Willem in 1983 biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer.

Begin 2000 ontstaat er een breuk in de vriendschap tussen de twee Amsterdamse criminelen. Na twee eerdere pogingen wordt Cor op 24 januari 2003 in Amstelveen op straat doodgeschoten. Het blijkt een van de eerste van een reeks liquidaties waar Holleeder nu voor terecht staat.

Het einde van de 'Hollandse netwerken'

Sonja heeft in haar verklaringen gesteld dat haar broer de opdrachtgever zou zijn geweest voor de moord op van Hout. Hij zou uit zijn op de criminele erfenis van Cor.

Ook jongere zus Astrid Holleeder zal tegen haar broer gaan getuigen. Zij zal op 12 maart in de rechtbank worden gehoord. Over haar ervaringen met broer Willem schreef ze de bestseller Judas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl