Nieuwsuur

'Blij met werkdruk-akkoord onderwijs, maar het is een eerste stap'

Aangepast
ANP

"We zijn heel blij met het akkoord, maar we zien het als een eerste stap. Het doet iets aan de werkdruk, maar aan de salarissen moet nog veel gebeuren", zegt Jan van de Ven, voorzitter van PO in Actie, over het akkoord dat het kabinet en de onderwijsbonden hebben bereikt.

Scholen krijgen voor het komende schooljaar 237 miljoen euro om extra leraren, klassenassistenten of conciƫrges aan te nemen. De scholen mogen zelf bepalen op welke manier hun werklast wordt aangepakt.

"Er is heel hard gewerkt en de neuzen staan dezelfde kant op. Maar het is een gedeeltelijk akkoord. Wij hebben om 900 miljoen euro gevraagd", zegt Van de Ven. Daarom gaan volgens hem de stakingen ook nog door.

Werkdruk: om welke bedragen gaat het?

Scholen in het primair onderwijs krijgen met ingang van het komend schooljaar 237 miljoen extra om werkdruk aan te pakken. In het schooljaar 2021/2022 loopt dit bedrag op tot 430 miljoen.

Een gemiddelde school van 225 leerlingen krijgt volgend schooljaar circa 35.000 euro extra, oplopend tot 65.000 euro in het schooljaar 2021/2022 en structureel daarna.

Naast het geld voor werkdruk heeft het kabinet 270 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor hogere salarissen. De leraren zijn daar niet tevreden over: ze eisen 630 miljoen euro extra voor een hoger salaris. Daar moet voor de zomer duidelijkheid over komen.

"Als je de salarissen niet verbetert blijft de werkdruk hoog, omdat er mensen zullen weglopen uit het onderwijs", zegt Van de Ven. "Het salaris voor mensen die nu in het onderwijs werken, maar ook voor nieuwe mensen, moet op orde zijn."

Extra handen

De Algemene Vereniging Schoolleiders is tevreden met het akkoord. "Met deze toezeggingen kan de schoolleider in de school meteen aan de slag met het team om duurzame maatregelen voor het verlichten van de werkdruk te realiseren", zegt voorzitter Petra van Haren.

Scholen kunnen nu al op zoek naar "extra handen" in de klas en die kunnen in augustus 2018 meteen beginnen. Schoolteams en schoolleiders kunnen zelf bepalen wat op hun school het meeste effect heeft.

Jan van de Ven van PO in Actie en Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders zaten in de studio. Bekijk hier het gesprek:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Akkoord over werkdruk onderwijs, maar stakingen gaan door
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame