Nieuwsuur

Misbruik in sportwereld: 'Dit is véél groter dan alleen Larry Nassar'

Aangepast
AFP
Geschreven door
Guido van Gorp
sportredacteur
Hilde Bouwman
verslaggever NOS op 3

Larry Nassar was sportarts van Olympische turnsters en werkte voor de Michigan State University, een van de grootste sportuniversiteiten ter wereld. Dat is nu voorbij: twee weken geleden werd hij veroordeeld voor seksueel misbruik van turnsters. In eerste instantie ging het om tien vrouwen. Inmiddels is hij door 265 vrouwen aangeklaagd, en moet een celstraf uitzitten van minimaal 140 tot 360 jaar.

Dat de beroemde Nassar de rest van zijn dagen achter Amerikaanse tralies zal slijten is één. Maar de vraag is nog steeds hoe hij zo lang, zoveel slachtoffers kon maken zonder dat iemand ingreep.

Als het aan de slachtoffers ligt zijn nu de instellingen, de omstanders, en de wegkijkers rond Nassar aan de beurt. Rechtszaken, onderzoeken en claims zijn in de maak.

Het is niet voor te stellen hoeveel slachtoffers er voorkomen hadden kunnen worden als de autoriteiten sneller hadden opgetreden.

Rechter Janice Cunningham

"Dit is groter dan hem. Véél groter dan hem. Dit gaat over de instituties die Nassar beschermden", zegt de Amerikaanse oud-turnster Akemi Look. Amerikaans Olympisch kampioen Jordyn Wieber: "Niemand beschermde ons toen hij misbruik van ons maakte. Niemand gaf er iets om of we wel of niet werden misbruikt."

Olympisch turnkampioen en slachtoffer Aly Raisman sluit zich in een emotioneel betoog bij hen aan. "De Amerikaanse turnbond, het Amerikaanse Olympisch Comité en de Michigan State University: die moeten we verantwoordelijk houden. Zij moeten onafhankelijk onderzocht worden". Volgens de turnster plaatsten zij te lang medailles, reputatie en geld boven de veiligheid van sporters.

Ook rechter Janice Cunningham, die Nassar maandag veroordeelde voor 40 tot 125 jaar, is het met haar eens. "Het is niet voor te stellen hoeveel slachtoffers er voorkomen hadden kunnen worden als de autoriteiten hadden opgetreden, direct na meldingen en klachten."

Schoon schip

Inmiddels is de volledige top van de Amerikaanse turnbond opgestapt, zijn sponsorcontracten opgezegd en zijn topmensen van de Michigan State University uit hun functie ontheven. En de sneeuwbal rolt maar door.

Onlangs kwam ook de NCAA, de koepel voor sportuniversiteiten, in opspraak. Het zou een oogje zou toeknijpen bij Michigan State, één van de grootste sportuniversiteiten ter wereld. Vorige week schreef de New York Times nog dat minstens veertig vrouwen door Nassar zijn aangerand in een periode dat de FBI daarvan op de hoogte zou zijn.

Bij de turnbond, de universiteit, en het Amerikaanse Olympisch Comité zijn interne en externe onderzoeken aangekondigd en worden beleidsstukken herzien. Tegelijkertijd slijpen advocaten de messen voor talloze rechtszaken en claims.

Nederlands slachtoffer

Olympisch arts Larry Nassar blijkt ook een Nederlands slachtoffer te hebben gemaakt. Janine (niet haar echte naam) was 17 toen ze bij Michigan State University hockeyde en voor een hernia werd behandeld door Nassar.

Tijdens die behandelingen heeft hij Janine meerdere malen aangerand. Onderdeel van de 'behandeling', zoals Nassar deed voorkomen, was dat hij zijn vingers bij haar inbracht. Dat was volgens hem nodig om de stand van haar heupen te veranderen.

Janine dacht dat het onderdeel was van de behandeling, maar ze sprak hier wel over met de begeleiding van het hockeyteam, al deed ze dat altijd op een grappende manier. Maar er werd geen actie genomen.

Ik vond haar altijd een warm en lief mens, maar ook zij heeft nu een celstraf boven haar hoofd hangen.

Janine, Nederlands slachtoffer van Nassar

"Mijn universiteit ligt nu volledig onder vuur", zegt Janine. De rector, de sportdirecteur, en ook het hoofd van de medische staf van de atleten zijn opgestapt."

Het hoofd is een bekende van Janine: "Ik vond haar altijd een warm en lief mens, maar ook haar hangt nu een celstraf boven het hoofd. Ze had beter moeten weten, en in moeten grijpen. Omdat er toch, al was het zo versnipperd en over zo veel jaar, best veel speldenprikken zijn geweest. Of ze nu met een grap of op serieuze toon verteld werden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederlandse slachtoffer van Larry Nassar
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame