Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul vallen zeker 40 doden en 110 gewonden, onder wie deze twee mannen
Aangepast

Weer een bloedbad in Kabul: steeds meer onduidelijke terreurgroepen

Bij een zelfmoordaanslag in Kabul zijn bijna honderd doden en ten minste 158 gewonden gevallen. Het dodental van de aanslag blijft oplopen. De explosie was in het centrum van de Afghaanse hoofdstad en komt in dezelfde week als de aanslag op een hotel en op een kantoor van hulporganisatie Save the Children.

Volgens de autoriteiten bestuurde de zelfmoordterrorist een ambulance die vol zat met explosieven. De wagen ontplofte vervolgens bij een controlepost van veiligheidstroepen. De terreurorganisatie Taliban heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Oud-correspondent Bette Dam woonde acht jaar in Afghanistan en schrijft nu haar tweede boek over het land. "Het gebruik van een ambulance is echt een nieuw level van geweld. Dit is ongekend voor Afghanistan, ook voor de Taliban."

Code

Dam heeft vanmiddag meteen gebeld met een lid van de politieke commissie van de Taliban in de stad Doha. Daar zit het team van de Taliban dat politiek wil onderhandelen. "Er is verwarring over de aanslag van vandaag", zegt Dam. "Ze zeggen: we hebben een code waarin staat dat we heel zorgvuldig om moeten gaan met burgerslachtoffers."

  • AFP
  • AFP
    Tientallen doden bij zelfmoordaanslag Kabul
  • EPA
  • ANP

De Talibanwoordvoerder wees Dam er vandaag wel op dat de Amerikanen elke dag druk zijn met drones waardoor er elke dag slachtoffers vallen. "Afghanistan blijft een land van stammen en van wraak."

"De Amerikanen hebben zich terug getrokken, maar ook weer niet. Volgens Obama moesten de Afghanen het zelf gaan doen, maar zover is het nog niet gekomen. En het Afghaanse leger wordt meer en meer geholpen door buitenlandse commando's en de CIA. De inzet van drones is nog nooit zo groot geweest."

Weer een bloedbad in Kabul: steeds meer onduidelijke terreurgroepen

De diffuse frontlinie maakt van Afghanistan een moeilijk slagveld, denkt Dam. "De Taliban is verdeeld, met commandanten die meer geweld willen en anderen die dat juist niet willen. Het is naïef om te denken dat de Taliban een sterke coördinatie heeft."

Gewelddadiger

Ook zijn er lokale families die familieleden en dierbaren verliezen in de aanhoudende strijd. "Zij willen wraak en zullen zichzelf proberen te linken aan Taliban-groepen. Dat blijft een ingewikkeld krachtenveld."

En niet alleen voor de landen die er actief zijn, denkt Dam. "Voor de Afghanen is het heel lastig om te duiden. Want is er wel één frontlijn zoals de Amerikanen denken? Is er een militaire oplossing voor dit soort conflicten met onduidelijke groepen? En wat doet de EU, waar veel meer interesse is voor politieke onderhandelingen dan bij de Amerikanen?"

"Hoe meer drones de Amerikanen inzetten, hoe meer boze groepen Afghanen er zullen zijn. En die zullen alleen maar gewelddadiger worden. Soms noemen ze zichzelf IS, soms Taliban. You name it."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl