De Onderstroom is in Almelo
Aangepast

De Onderstroom in Almelo: eethoek en kleedhoek voor de allerarmsten

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

"Je ziet overal dat het zo goed gaat met Nederland. Maar bij ons in de gaarkeuken wordt het alleen maar drukker", zegt Monique van Baaren van De Eethoek in Almelo. Elke dinsdag en vrijdag schuiven daar zo'n 65 mensen aan voor een gratis bord warm eten.

"Het gaat om mensen die in financiële nood verkeren. Sommige mensen vallen net overal buiten", zegt Van Baaren. "Die hebben bijvoorbeeld geen recht op de voedselbank of op huurtoeslag. Maar ze hebben wel moeite om aan het einde van de maand de touwtjes aan elkaar te knopen."

In Almelo is armoede een groot probleem. Relatief veel mensen die er wonen zijn laagopgeleid en hoewel het beter gaat met de economie is er voor hen nog veel te weinig werk.

De gaarkeuken in Almelo

Van Baaren zelf heeft het ook niet breed. Na het faillissement van haar transportbedrijf bleef ze achter met een enorme schuld. Haar man Stephan was lang werkloos.

"De Eethoek ontstond door onze eigen ellende. Omdat wij zelf rond moesten komen van vijftig euro per maand, kwamen we bij de voedselbank terecht. Ik zag al die mensen om me heen die dezelfde ellende meemaakten. Nadat ik eruit was gekrabbeld, wilde ik wat voor die mensen betekenen."

Naast De Eethoek begon Van Baaren onlangs ook De Kleedhoek. Alle kleren zijn er gratis. Klant Albertina heeft een uitkering, maar houdt na aftrek van alle vaste lasten nauwelijks iets over. "Ik zit rond de dertig euro per week. Teveel voor extra ondersteuning van de gemeente, maar het is echt heel weinig." Ook voor de voedselbank is de dertig euro van Albertina net een paar euro teveel. "Wat moet ik dan", zegt ze.

Wij als overheid stappen pas in het gat daar waar de samenleving hiaten laat vallen.

Javier Cornelissen, wethouder Almelo

De Eethoek en De Kleedhoek draaien volledig op giften van particulieren en bedrijven. Een plaatselijke supermarkt doneert twee keer per week groenten en andere etenswaren die of net op, of net over, de datum zijn. Ook is er een Facebookpagina waar mensen spullen aanbieden voor eten. Een risottobord bijvoorbeeld, in ruil voor een pot groenten.

Subsidie van de gemeente is er niet. Want Almelo is arm. Mislukte grondaankopen hebben de stad tientallen miljoenen euro's gekost. "We zitten met een grote schuld", zegt wethouder Javier Cornelissen (Sociale Zaken). "Het lijkt er een beetje op dat Almelo in een soort schuldsanering zit. We staan onder preventief toezicht van de provincie Overijssel. Zij kijken over onze schouder mee naar de uitgaven die we doen."

Subsidie

De wethouder is zeer te spreken over De Eethoek en De Kleedhoek. "Het zijn twee fantastische initiatieven. Maar wij als overheid stappen pas in het gat daar waar de samenleving hiaten laat vallen. Deze twee initiatieven worden fantastisch gedragen door bedrijven, particulieren en winkeliers. Zij hebben in dit geval de financiële ondersteuning van de gemeente minder hard nodig."

Maar de afwezigheid van subsidie betekent wel dat Van Baaren geen cent krijgt voor haar werk in de gaarkeuken. Haar man heeft inmiddels een tijdelijk baantje, maar samen hebben ze nog steeds niet meer te besteden dan zeventig euro in de week. "Ja, al die uren. Als ik zou gaan werken, zou ik veel meer te besteden hebben. Maar mijn conclusie is dat ik niet anders wil."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl