Helden of corrupt? Brazilië worstelt met zijn linkse leiders

time icon Aangepast
AFP
Geschreven door
Marc Bessems
correspondent Latijns-Amerika

Braziliaanse kiezers staan voor een dilemma. Moeten ze wel of niet weer hun vertrouwen vestigen op de linkse Arbeiderspartij? Later dit jaar zijn verkiezingen en de populaire oud-president Lula da Silva wil een comeback maken.

Een voor hem vervelend detail: hij is, net als veel andere topmensen van zijn partij veroordeeld wegens corruptie.

Een jaar of tien geleden woonden drie van de vier Zuid-Amerikanen nog in een socialistisch geleid land. Internationaal was er lof voor progressieve politici die het continent zouden veranderen. Maar toen keerde het tij.

Nieuwsuur bezocht drie linkse, Zuid-Amerikaanse landen. Venezuela, Bolivia en Brazilië.

Toch zijn er nog heel wat Brazilianen die hem steunen. Onder Lula kende Brazilië gouden jaren. Economische groei, een opkomende middenklasse, meer onderwijs en gezondheidszorg.

Vooral in Lula's geboortestreek snakken ze naar de terugkeer van 'hun' president. Belágua is de armste gemeente van het land. Nergens anders kreeg de Arbeiderspartij van Lula zoveel stemmen bij de laatste presidentsverkiezingen.

"Er is nu minder honger", verklaart dagloner José Silva. "Vroeger was het moeilijker, het is niet zo lang geleden verbeterd. Ik bedoel dat het beter werd toen Lula aan de macht kwam. Veel beter."

Ongekende crisis

Maar elders in Brazilië roept de gedachte aan Lula ook een heel andere associatie op: corruptie. En daar heeft Brazilië veel ervaring mee. Staatsoliebedrijf Petrobras staat centraal in het grootste corruptieschandaal uit de Braziliaanse geschiedenis. Operatie Wasstraat stortte de Braziliaanse politiek in een ongekende crisis.

President Dilma Rousseff, opvolger en protegé van Lula, werd afgezet. Justitie verdenkt haar opvolger, Michel Temer van corruptie, maar de president geniet immuniteit. Tal van andere machtige politici en zakenmensen werden wel opgepakt.

Volgens Justitie maakte ook Lula vuile handen. Hij werd vorig jaar veroordeeld wegens witwaspraktijken. Het hoger beroep dient later deze maand.

En dat kan een probleem worden voor Lula. Want als zijn straf word bevestigd, kan hij waarschijnlijk niet meedoen aan de verkiezingen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oud-president Lula wil come back maken
Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame