AFP

In drie uitzendingen ging Nieuwsuur in 2017 op zoek naar de vraag wat er is gebeurd met vlucht MH17. Het toestel met 298 mensen aan boord werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne in de zomer van 2014.

Op 1 juli brachten we een reconstructie waarin nieuwe getuigen verklaren over de route die de Buk-raketinstallatie heeft afgelegd en waarom hij juist in de buurt Marinovka werd neergezet. We spraken met rebellen en Oekraïense militairen die op dat moment in een felle strijd verwikkeld waren om strategische plekken rond dat dorp.

In een tweede verhaal gingen we op zoek naar een voormalige Russische officier Sergei Doebinski, Hij was betrokken bij het transport en weet wat er op de dag van de ramp met de MH17 is gebeurd.

We vonden Doebinsky uiteindelijk niet. Maar tijdens onze speurtocht bleek wel wie de man is en wat zijn rol was bij het transport.

In het laatste deel leggen deskundigen uit waarom het misging met de Buk. De Buk-installatie die is gebruikt om vlucht MH17 neer te halen, is niet in staat om een onderscheid te maken tussen passagiers- en militaire vliegtuigen. Een voormalige buk-commandant van het Finse leger legt uit dat de bemanning van de installatie geen goed beeld had van het luchtruim.

Lees hieronder een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de aanloop naar de ramp met de MH17.

STER reclame