Nieuwsuur
Aangepast

Amerika in de greep van een verslavingscrisis

In Amerika zijn 2,6 miljoen mensen verslaafd aan opiaten. In Nederland praten we dan over heroïne en morfine. Maar in de VS gaat het om veel meer soorten. Vorig jaar daalde de levensverwachting in de VS voor het tweede jaar op rij. Belangrijkste oorzaak: 63.000 doden door een overdosis pillen of andere pijnstillers gebaseerd op heroïne.

Artsen in de VS schrijven de sterke en gevaarlijke medicijnen zonder veel moeite of medische reden voor. Ook omdat de farmaceutische industrie aan minder regels is gebonden dan in Europa. Amerikaanse farmaceuten besteden miljoenen aan spotjes op televisie en verleiden artsen met aantrekkelijke verkopers en grote geldbedragen hun pillen voor te schrijven.

De artsen krijgen ook targets opgelegd en er wordt streng gecheckt of ze die doelen ook halen. Daardoor krijgen patiënten die de pillen helemaal niet nodig hebben of ze zelfs niet mogen hebben, ze toch voorgeschreven. Speciale teams regelen een vergoeding bij de verzekeraars door te liegen over de klachten van patiënten.

In de VS worden er zo elk jaar zo'n 250 miljoen recepten voor opiaten uitgeschreven. Dat is bijna anderhalf potje pillen per Amerikaan.

In oktober bombardeerde de Amerikaanse president Donald Trump de verslavingsproblemen in zijn land nog tot nationale noodsituatie, al trok hij geen extra geld uit om het probleem op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl