Nieuwsuur

Advocaat Anker: rechter moet over gratie beslissen, niet minister

Aangepast
ANP

Een levenslange gevangenisstraf mag echt levenslang duren. Het kabinet heeft een nieuwe toetsingsregeling ingevoerd en daarmee is een levenslange celstraf niet langer in strijd met het Europese Mensenrechtenverdrag. Dat bepaalde de Hoge Raad vandaag.

Strafrechtadvocaat Wim Anker is teleurgesteld. "Er verandert eigenlijk helemaal niets. De beslissende instantie blijft een minister. En die heeft al meer dan 30 jaar niemand gratie gegeven. De laatste keer was in 1986. In 2009 ging het om een terminaal zieke, die tel ik niet mee."

Afgelopen juni bepaalde het kabinet dat op zijn vroegst 25 jaar na aanvang van de detentie een mogelijkheid tot gratieverlening bestaat. Anker noemt de toetsingsregeling "cosmetisch" een spreekt over "een gemiste kans". Hij vindt dat een onafhankelijke rechter moet beslissen over het verlenen van gratie.

Sinds 1980 hebben rechters 43 mensen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Op dit moment zitten er nog bijna 40 levenslang veroordeelden vast. Die kunnen alleen vrijkomen als de koning hen gratie verleent. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2009, en daarvoor in 1986.

"We hebben in Nederland in feite niet een mogelijkheid tot verkorting, dat is het enige wat wij willen. Een reƫle mogelijkheid tot verkorting van de straf", zegt Anker. Hij vindt dat Nederland daarmee uit de pas loopt.

De advocaat staat een aantal levenslang veroordeelden bij. "Ik ben niet tegen de levenslange gevangenisstraf, dat is een misverstand. Ik ben alleen tegen de wijze waarop die straf nu ten uitvoer wordt gelegd."

Hij geeft aan dat zijn kantoor erover nadenkt om naar het Europese Hof te stappen. "Ik vind eigenlijk dat we de politiek moeten blijven bewerken. Zodat dit besluit van tafel gaat en er uiteindelijk over een paar jaar een wet ligt waarin de rechter de toetsing doet."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Advocaat Anker: rechter moet over gratie beslissen, niet minister

STER Reclame