Nieuwsuur
ANP

In steeds meer plaatsen zijn de winkels op zondag open. Ook aanstaande zondag hoopt menig winkelier geld te verdienen als mensen hun laatste kerstinkopen komen doen.

Maar een op de zes gemeenten houdt strikt vast aan de zondagsrust. Vooral gemeenten in de zogeheten Bible belt, ofwel de Bijbelgordel, die grofweg loopt van Zeeland naar Drenthe. In deze gemeenten zijn partijen als de SGP en de ChristenUnie bovengemiddeld vertegenwoordigd. Aangezien gemeenten zelf de openingstijden van winkels mogen bepalen, is hier juist veel verzet tegen winkelen op zondag.

Geldermalsen is een voorbeeld van deze gemeenten. Daar wordt strikt vastgehouden aan de zondagsrust. Dus ook komende zondag mogen de winkels niet open. Een aantal winkeliers had een list verzonnen: ze wilden 'gasten' uitnodigen met flyers om langs te komen. Zo zou er sprake zijn van een openstelling in besloten sfeer.

Economisch delict

Maar het college van Burgemeester en Wethouders liet direct weten dat deze truc niet door de beugel kon. "Deze constructie biedt geen legale mogelijkheid om een winkel toch op deze zondag open te hebben", zegt het college in het Reformatorisch Dagblad. "Volgens de Winkeltijdenwet gaat het om 'publiek' en particulieren. Daar vallen vaste klanten of klanten met een uitnodiging of flyer ook onder."

Voor alle duidelijkheid wees de gemeente winkeliers erop dat overtreding van de Winkeltijdenwet een economisch delict is. Er staan boetes op tot ruim 20.000 euro, en zelfs gevangenisstraffen met een maximum van zes maanden.

Toch rukt de koopzondag op. Harderwijk, met ChristenUnie in het college van B&W, wil het toch gaan proberen. Ook Zwolle gaat komende zondag toestaan dat winkels open zijn, in ruil voor sluiting op een geplande koopzondag in 2018.

Nog veel meer gemeenten gaan de bestaande openingstijden komende zondag verruimen. Steden als Apeldoorn en Capelle aan den IJssel willen winkeliers toestaan ook in de ochtend de deuren te openen.

Maar voor Geldermalsen, tussen Lek en Waal, is dat een brug te ver.

Reportage: Zondagsrust is heilig in Geldermalsen

STER reclame