Nieuwsuur
ANP

VVD-coryfee Hans Wiegel is er stellig over, "Emile Roemer is een aardige en plezierige man, maar niet hard genoeg voor de politiek." En in die opvatting staat hij niet alleen. De SP-leider kreeg na de verkiezingen de kritiek te goedmoedig te zijn en niet fel genoeg.

Roemer verlaat begin januari de Tweede Kamer. Lilian Marijnissen volgt hem op. "Ik vind het de juiste tijd om het stokje over te dragen aan de nieuwe lichting. Mijn deel van de missie zit erop. Ik wil niet bekend staan als de politicus die te laat wegging", zei Roemer vandaag.

Wiegel denkt dat Roemer op een goed moment is opgestapt. "De nieuwe partijvoorzitter heeft nu alle tijd om zich in te werken. Je moet dit niet net voor de verkiezingen doen."

Driemaal verloren

Roemer was onderwijzer in Boxmeer en Beuningen voordat hij in 2006 in de Tweede Kamer kwam. Vier jaar later volgde hij Agnes Kant op als fractievoorzitter en partijleider. Zij vertrok na kritiek op haar optreden in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Ook Roemer kreeg veel kritiek nadat de SP onder zijn leiding driemaal verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen. Van de 25 zetels die de fractie onder oud-partijleider Jan Marijnissen had, zijn er nog 14 over.

In de Eerste Kamer heeft de partij negen zetels en twee zetels in het Europees Parlement.

Roemer is niet gehaaid, hij is een samenbindend figuur.

Hans Wiegel, VVD-coryfee

Wiegel benoemt dat Roemer na de verkiezingen de VVD uitsloot. De SP wilde niet met de VVD in de regering zitten. Na de verkiezingen was de VVD opnieuw de grootste partij en met een versnipperde uitslag van de verkiezingen was het aantal opties om te gaan regeren voor de SP vrijwel nihil.

"Er zullen er een heleboel in het land zijn die met een glimlach naar 14 zetels voor de SP zitten te kijken. Maar wij hebben op de deur staan bonken tegen de machthebbers en de heilige huisjes", zei Roemer a de teleurstellende verkiezingsuitslag. "De sympathie voor de SP in het land is, ondanks de peilingen, nog nooit zo hoog geweest als vandaag."

Maar binnenskamers waren de rijen al niet meer te sluiten. Een paar maanden voor de verkiezingen hadden enkele Kamerleden anoniem geklaagd over de SP-leider. Ze waren bang voor een slecht resultaat. Eén van hen zei: "Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland". Hij noemde Roemer een aardige vent, die na de verkiezingen geslachtofferd zou worden.

De politiek is een slangenkuil

"Politiek is een heel hard vak", zegt Wiegel. "Het is een slangenkuil. Dat zal niet makkelijk voor hem zijn geweest. Als je aardig bent kun je in een discussie vaak minder snel reageren dan wanneer je doortastend bent."

Hij noemt een debat tussen VVD-leider Mark Rutte en Roemer als voorbeeld. "Toen had Roemer zijn zaakjes niet paraat. Dat tast je aan. Roemer is ook niet gehaaid, hij is een samenbindend figuur." Wiegel denkt dat Roemer beter burgemeester kan worden. "Dat zou hij heel goed doen."

Hans Wiegel in zijn woonkamer Nieuwsuur

Roemer kan zich zelf niet vinden in de kritiek 'te aardig' te zijn. "Met dat soort duidingen kan ik helemaal niets. Ik ben het er ook niet mee eens. Sterker nog: waren er maar wat meer aardige mensen in de politiek", zegt hij in een interview met NU.nl.

STER reclame