Nieuwsuur Buitenland Aangepast

Amerikaanse agent die smekende verdachte doodschoot vrijgesproken

Nieuwsuur

De autoriteiten in Texas hebben een schokkende video vrijgegeven van een politieagent die een verdachte doodschiet. De verdachte, de 26-jarige Daniel Shaver, smeekt voor zijn leven maar maakt een verdachte beweging en de agent schiet.

Shaver bevond zich op zijn knieën in een hotelgang maar kon door zijn beschonken toestand de instructies van de agent niet goed opvolgen. Toen Shaver met zijn hand naar zijn broek greep, mogelijk om die op te trekken, schoot agent Philip Brailsford vijf keer met een semi-autoamtisch wapen. De beelden komen van zijn bodycam.

De agent schiet de verdachte neer

Tijdens het rechtsproces weigerde de politie de camerabeelden openbaar te maken, om de jury niet te beïnvloeden. De rechter besloot Brailsford niet te vervolgen omdat hij inderdaad had kunnen denken dat Shaver naar een vuurwapen greep. Na de uitspraak van gisteren werden de bodycambeelden wel vrijgegeven.

De advocaat van de weduwe van slachtoffer Shaver noemde de schietpartij een executie. Het rechtssysteem heeft Daniel en zijn familie totaal in de steek gelaten, zei hij. De advocaat van agent Brailsford was niet verrast door de vrijspraak. "We hadden er vertrouwen in dat de jury dit zou erkennen als een tragedie, niet als een moord."

Er zijn geen harde cijfers, maar volgens schattingen schieten Amerikaanse agenten zo'n duizend mensen per jaar dood. Dat aantal is veel hoger dan in andere westerse landen.

Er zijn in de laatste twaalf jaar slechts 82 politieagenten aangeklaagd en 29 veroordeeld, blijkt uit onderzoek van Phil Stinson van de universiteit van Ohio, die onderzoek doet naar politiegeweld in de VS. Zwarten zijn verhoudingsgewijs ruim twee keer zo vaak slachtoffer als blanken. Ook leidt het dragen van zware wapens door de politie tot meer geweld.

Agenten dragen nu veel vaker camera's op hun uniform. Dat heeft ertoe bijgedragen dat zij iets vaker worden aangeklaagd. Stinson telde vijftien aanklachten in 2015, tegen een gemiddelde van vijf in de jaren ervoor.

Amerikaanse agent die smekende verdachte doodschoot vrijgesproken

STER reclame