Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66)
Aangepast

Minister Ollongren: 'Brunssumse burgemeester verdient volle steun'

"Ik heb heel veel respect voor de stappen van de burgemeester", zegt minister Kajsa Ollongren over het vertrek van oud-burgemeester Luc Winants van Brunssum. "Het is een grote stap, een belangrijk signaal, ook aan de gemeenteraad en de betrokken wethouder."

Winants maakte gisteren bekend dat hij opstapt, vanwege de aanhoudende bestuurlijke problemen in Brunssum rondom de omstreden wethouder Jo Palmen. De oud-burgemeester zegt niet langer garant te willen staan voor de integriteit van het bestuur van Brunssum.

Dat de burgemeester zelf zijn conclusies trekt en opstapt, vindt Ollongren dapper. "Hij zegt glashelder: dit kan niet en ik wil er geen verantwoordelijkheid voor. Helderder kan je denk ik niet zijn. Hij verdient volle steun."

Hij zegt glashelder: dit kan niet en ik wil er geen verantwoordelijkheid voor.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

De burgemeester schreef gisteren een brief over zijn vertrek. Daarin zegt hij onder meer dat hij in een onmogelijke positie is gebracht.

"Als burgemeester dien ik toe te zien op de integriteit van het lokale openbaar bestuur. Als iets mij de afgelopen weken duidelijk is geworden, is dat wanneer een burgemeester geïsoleerd raakt binnen zijn eigen bestuur, hem feitelijk en effectief de instrumenten ontbreken om op te kunnen treden in die noodzakelijke rol van hoeder van bestuurlijke integriteit."

Enorme risico's

Jo Palmen werd op 10 oktober tot wethouder benoemd. De meerderheid van de gemeenteraad staat achter hem. Maar inmiddels is er een rapport uitgebracht waarin zijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Daarin staat zelfs dat als Palmen blijft, dat "enorme risico's" met zich meebrengt.

Palmen staat al jaren bekend als een omstreden figuur in de politiek. Hij voert juridische gevechten met de gemeente over een stuk grond, en staat erom bekend regelmatig te schelden tijdens raadsvergaderingen. In het verleden beledigde hij de raadsleden en de burgemeester, bijvoorbeeld door een collega 'varkenskop' te noemen.

Reportage: politieke impasse in Brunssum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl