Aangepast

Nederland wil onder voorwaarden legale arbeidsmigratie uit Afrika toestaan

Nederland wil Afrikaanse landen aanbieden om legale arbeidsmigratie toe te staan. In ruil daarvoor moeten de Afrikaanse landen wel meewerken aan het uitzetten van illegale migranten uit Europa. Dat zegt minister van Buitenlandse zaken Halbe Zijlstra vanuit Ivoorkust, waar hij met Europese en Afrikaanse landen overlegt over migratie.

"Het vereist dat je ook afspraken kunt maken met Afrikaanse landen over gedwongen terugkeer. Wij kunnen dat proberen te regelen met jullie, maar dan moeten jullie wel met ons samenwerken dat de illegale migratie, die vele malen groter is, wordt gestopt."

Slotverklaring

Voor sommige Europese landen, zoals Duitsland en Italië, is arbeidsmigratie soms nodig om banen vervuld te krijgen. "Als het gaat over arbeidsmigratie, dan gaat het over mensen die aan het werk zijn, waar behoefte aan is. Daar kan gewoon een aanvraag worden ingediend."

Dat soort arbeidsvisa worden op dit moment nauwelijks verstrekt. "Dat klopt", aldus Zijlstra. "Dat komt omdat de terugname van illegalen op dit moment nog steeds moeizaam gaat. Daar lijken we het in de slotverklaring over eens te worden. Het is nog niet helemaal af, maar het gaat de goede kant op."

'Het vereist dat je ook afspraken kunt maken met Afrikaanse landen over gedwongen terugkeer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl