ā€¢Aangepast

'De rechtszaak zit erop, maar voor ons is het nooit klaar'

Het is een beladen dag voor Beriz Sehomerovic. Hij staat al vroeg met een warme jas aan voor de deur van het Joegoslaviƫtribunaal. Hij is hier om zelf de uitspraak te horen tegen Ratko Mladic, de Bosnisch Servische generaal die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in Srebrenica in 1995.

Sehomerovic wist nog net op tijd de Bosnische enclave te ontvluchten, voor de troepen van Mladic er de macht overnamen. Hij raakte op de vlucht gewond en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. "Dit is heel belangrijk voor de slachtoffers. Het is erkenning voor hun leed. Maar het is ook een belangrijke dag om dit nooit meer mag worden herhaald in de wereld."

Genocide

Beriz kan niet naar binnen, maar volgt de uitspraak, net als veel ander belangstellende live via zijn telefoon. Het tribunaal veroordeelt Mladic (74) tot levenslang wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens de rechters droeg Mladic tussen mei 1992 tot eind 1995 in belangrijke mate bij aan het verjagen van moslims en Kroaten uit Bosniƫ. Mladic pleegde genocide doordat hij zijn plan uitvoerde om de inwoners van de moslimenclave Srebrenica te vernietigen. Hij liet duizenden mannen en jongens vermoorden. De vrouwen, jonge kinderen en oude mannen werden gedeporteerd.

'Wanneer het voor ons klaar is, dat weten we niet'

Na de uitspraak, spreken we Beriz Sehomerovic nog een keer. Hij is blij met levenslang voor Mladic. Maar hij is teleurgesteld omdat de rechter alleen de genocide in Srebrenica bewezen acht, en niet op ander plekken.

"Het is klaar wat de rechtszaken betreft. Maar voor ons is het niet klaar. Het blijft altijd hier ergens" Sehomerovic wijst naar zijn hoofd. "En wanneer komt het weer naar boven? Of blijft het daar? Dat weten we niet."

"Ik weet wel dat die vrouwen die hun zonen, hun naasten hebben verloren, zich nooit hebben neergelegd bij de eerdere vonnissen die ze hier hebben uitgesproken. Zo is het nooit klaar."

Kijken naar de uitspraak van het tribunaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl