Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015)
Aangepast

IS-serie uit 2016: het kalifaat, de militaire staat en de toekomst

Islamitische Staat stichtte drie jaar geleden het kalifaat, na een razendsnelle opmars. Uit de hele wereld reisden jonge moslims af naar Syrië om mee te vechten aan hun ideale islamitische samenleving.

In 2016 maakte Nieuwsuur een driedelige serie over de staat van IS. Daarin gaan we dieper in op het leven in het kalifaat, de militaire staat van IS en de toekomst van de terreurgroep.

'Het leven in het kalifaat is een hel'

In het eerste deel kijkt Nieuwsuur naar het leven in het kalifaat, twee jaar na de oprichting. IS doet het kalifaat in de propaganda voorkomen als het land van melk en honing. Maar als het al zo was, dan is het nu zeker niet meer zo.

"Het leven in het kalifaat is in één woord vreselijk", zegt hoogleraar Fawaz Gerges. "Niet alleen vanwege de strenge regels die IS de bevolking oplegt, maar ook omdat de financiële en economische situatie een dieptepunt heeft bereikt."

IS-serie 2016: Hoe is het leven in het kalifaat?

Volgens Gerges is Islamitische Staat tegen die tijd op de vlucht en verzwakt op militair gebied. "Ze hebben duizenden ervaren strijders verloren, en grote steden in Irak en Syrië. Het ziet er niet best uit voor IS."

Sinds de hoogtijdagen begin 2015 is het kalifaat steeds meer grondgebied kwijtgeraakt. En die krimp heeft veel invloed op de inkomsten. Volgens Ludovicho Carlino, van denktank IHS Jane's, zijn de inkomsten in een jaar tijd gehalveerd.

"IS verdiende altijd veel geld aan de smokkel en productie van olie. Maar dat is aan het wankelen gebracht door bombardementen van de VS op olievelden die in handen zijn van IS." Ook kunnen ze vanwege de krimp minder belasting heffen.

IS-serie 2016: De militaire staat van IS

Wat betekent het instorten van het kalifaat voor de toekomst van IS? Volgens hoogleraar Gerges weet de terreurgroep dat het einde nabij is. "Daarom is IS nu al plannen aan het smeden voor wat daarna komt."

"Islamitische Staat zal transformeren en terugkeren naar z'n terreurroots. Ze zullen zich weer richten op het verspreiden van hun ideologie, in plaats van op een eigen staat", zegt Firas Abi Ali, Midden-Oosten-expert van denktank IHS Jane's in Londen.

Daarmee is de strijd tegen IS nog lang niet voorbij, waarschuwt hij. "De strijd is pas voorbij als de ideologie van IS is verslagen."

IS-serie 2016: De toekomst van IS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl