Aangepast

'Catalaanse politici moeten minder polariseren om stemmen te winnen'

In l'Hospitalet de Llobregat, een voorstad van Barcelona, is de meerderheid van de inwoners pro-Spanje. Van hen hoeft Catalonië zich niet af te scheiden van de rest van het land.

Pastoor Josep Maria Romaguera houdt zijn mis in de stad bewust in het Spaans en in het Catalaans. Op die manier stoot hij niemand van zijn parochie tegen het hoofd.

De pastoor merkt regelmatig dat de Catalaanse taal zijn parochianen verdeelt. "Niet iedereen vindt het duidelijk waarom we hier twee talen spreken. De meesten willen de mis maar in een taal horen. Maar mijn overtuiging is dat deze kerk voor iedereen moet zijn."

Verdeeldheid onder Catalanen over onafhankelijkheid

Pastoor Romaguera weet wat de oorzaak is van de diepe verdeeldheid in Catalonië. "De politieke partijen van de Catalaanse en de Spaanse kant hebben de afgelopen zeven jaar niet de politieke kwaliteiten gehad om dit thema op tafel te leggen. Ook hebben ze geen prioriteit gegeven aan het zoeken naar een oplossing. In plaats daarvan kijken ze vooral naar electoraal gewin."

Er is niet veel veranderd sinds het uitroepen de republiek, vindt hij. "De centrale regering heeft artikel 155 ingevoerd. We zullen zien of dat vreedzaam zal verlopen of dat de Catalaanse overheid de ordetroepen de weg zal versperren."

Terugkeer

Een van de kerkgangers vindt het prima dat de regering in Madrid tijdelijk de macht overneemt in Catalonië. "Het is duidelijk dat premier Rajoy artikel 155 gaat toepassen. We gaan terugkeren naar een normale situatie."

De pastoor hoopt dat een dergelijke situatie in de toekomst niet meer voor zal komen. Politici in Catalonië moeten volgens hem anders te werk gaan. "Ze moeten minder polariseren om stemmen te winnen. We moeten van ze eisen dat ze politiek bedrijven. Als ze dat niet goed doen zullen mensen de straat op gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl