Nieuwsuur
EPA

Orkaan Irma trekt naar verwachting dit weekend langs de dichtbevolkte zuidoostkust van Florida. Volgens schattingen van het Amerikaanse orkaancentrum zal Irma 100 kilometer ten noorden van Miami uitkomen, vlak bij het landgoed Mar-a-Lago van president Donald Trump.

Inwoners van Florida hebben de opdracht gekregen het gebied te verlaten. Met de auto, de bus of de trein. Of met het vliegtuig. Het gaat om inwoners van grote delen van Miami en andere kustplaatsen in het zuiden van de Amerikaanse staat. Ook op de Florida Keys, een eilandengroep voor de kust, zijn enkele tienduizenden mensen geëvacueerd.

De verwachting is dat Irma mogelijk de zwaarste orkaan wordt die Florida ooit heeft meegemaakt. Orkaan Irma, die verwoestingen aanrichtte op Sint-Maarten en andere Bovenwindse Eilanden, is via de Dominicaanse Republiek op weg naar de Bahamas en Florida. De extreme storm heeft tot nu toe aan zeker tien mensen het leven gekost.

Inmiddels heeft Irma iets aan kracht ingeboet en is nu een orkaan van categorie 4. Maar is met maximale windsnelheden tot 250 kilometer per uur nog extreem gevaarlijk, zo zegt het Amerikaanse nationale orkaancentrum.

Opwarming van de aarde

Trumps Mar-a-Lago is uit voorzorg ontruimd. Het golfresort in Palm Beach, dat de afgelopen jaren al vier zware orkanen heeft doorstaan, ligt pal in de zone die de Amerikaanse autoriteiten willen ontruimen. In totaal moeten 125.000 inwoners in de kustgebieden in Florida hun huizen verlaten. Volgens gouverneur Rick Scott is het leven van de bewoners in gevaar als ze blijven.

Volgens klimaatwetenschappers is Florida zeer gevoelig voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. De stijgende zeespiegel bedreigt dertig procent van de stranden van de staat in de komende 85 jaar. Experts verwachten dat het water in Miami aan het eind van deze eeuw twee meter hoger staat dan nu.

En dat terwijl Miami, van alle plaatsen in de VS, het belangrijkste symbool is van de overwinning van de mens op de natuur. Tot ver in de 19e eeuw was het gebied waar Miami nu ligt moeras, vooral bewoond door muggen en krokodillen.

STER reclame