Aangepast

'Welke tackle mag wel en welke niet? Dat is nu nog niet uit te leggen'

Een potje voetbal eindigde voor de 22-jarige Roger in een strafrechtelijke veroordeling vanwege een tackle. Zijn tegenstander brak door de sliding zijn been en de rechtbank oordeelde dat er sprake was van voorwaardelijke opzet tot mishandelen.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor alle voetballers die vanaf komende zaterdag weer op de velden staan. Moet nu iedereen die een tackle uitvoert tijdens de wedstrijd vrezen voor een strafblad?

"Dat is het meest lastige probleem waar we nu voor staan", zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. "Eigenlijk zou ik willen dat de coaches kunnen uitleggen welke slidings wel en niet mogen. Maar dat kunnen we nu nog niet."

Ze vindt de redenering van het gerechtshof lastig te volgen. "Eigenlijk zegt het Hof: een sliding van dichtbij, dat willen we niet. Maar misschien is een sliding van veraf wel veel gevaarlijker. De norm is nu niet uitlegbaar."

Het Hof heeft te diep ingegrepen op de sport.

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht

De tackle hoort nou eenmaal bij de voetbalsport, zegt Olfers. "Dat hebben we met z'n allen aanvaard. Ook internationaal." In 2009 oordeelde het Hof dat zelf ook nog: slidings zijn heel normaal en horen bij de sport.

"Nu in 2017 zien we een duidelijke breuklijn. Er wordt gezegd: u heeft toch wel de aanmerkelijke kans genomen om letsel aan een ander toe te brengen. Dat maakt deze zaak ook echt bijzonder, dat hier het strafrecht is toegepast."

Deze uitspraak kan ook gevolgen hebben voor andere (contact)sporten. Wat kan er straks nog wel en wat niet meer? Op bijvoorbeeld de tennisbaan of op het hockeyveld? Olfers vindt dat het Hof wat dat betreft te diep heeft ingegrepen op de sport.

"Ik snap dat het Hof af en toe wil zeggen: tot hier en niet verder, maar dan moet je heel goed motiveren waarom. Want we hebben hier met sporters te maken en de normen moeten dan goed uit te leggen zijn. En dat is op dit moment nog niet zo."

Spelregels overtreden

Volgens Jan Hoekman van het Openbaar Ministerie komt het strafrecht alleen om de hoek kijken in de meest ernstige gevallen. "Dat is alleen in gevallen waarbij extreem gemeen spel wordt gespeeld, de spelregels zwaar overtreden worden en er sprake is van zeer ernstig letsel."

Volgens hem worden de meeste zaken nog steeds via het tuchtrecht behandeld. "Ik durf wel te zeggen dat dat 95 procent van de gevallen betreft. Maar er zijn nu eenmaal situaties dat enkel het feit dat je met sport bezig bent, niet rechtvaardigt dat je een ander letsel toebrengt."

Deze uitspraak van het Hof betekent volgens Hoekman zeker niet het einde van de tackle in het voetbal. "Het signaal dat van deze zaak uitgaat is simpelweg dat spelers voorzichtig moeten zijn. Als je ernstig over de schreef gaat, dan kun je ook ernstige consequenties verwachten."

Rechter legt met taakstraf bom onder voetbaltackle

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl