Aangepast

Zorgen bij Britse ondernemers over brexit: 'alles staat in de wacht'

In Brussel is weer een nieuwe ronde brexit-onderhandelingen begonnen, de derde inmiddels. De Europese Unie heeft nog veel vragen over de Britse positie. Belangrijke onderwerpen zijn de Britse betalingen en de positie van de EU-burgers in het Verenigde Koninkrijk.

De Conservatieve Partij van premier Theresa May wil wel vrije handel met de EU, maar geen vrije toegang van EU-onderdanen tot het Verenigd Koninkrijk. Dat stopt in maart 2019, als het aan de regering ligt. Dan is de twee jaar onderhandelingstijd voorbij.

Intussen komt de Labour-oppositie onder leiding van Jeremy Corbyn met een voorstel voor een veel 'zachtere' brexit. Hij vindt dat Groot-Brittannië ook na de brexit, voor een overgangsperiode van twee tot vier jaar, onderdeel moet blijven van de interne Europese markt.

Kaarten voor welk spel?

Voor Britse ondernemers zijn het onzekere tijden, vertelt wijnimporteur Edouard Dautreix aan correspondent Tim de Wit. Hij doet vanuit Londen veel zaken met EU-landen. "Zo'n 70 procent van onze wijnen komt uit de EU." Daarom volgt hij de brexit-onderhandelingen op de voet.

Hij is ondanks de Britse voorstellen niet gerustgesteld. "Twee jaar overgangsperiode betekent niet dat we weten wat daarna gebeurt. Voor bedrijven zoals het onze is aanpassen moeilijk, dat kost tijd. We hebben kaarten in handen gekregen, maar we weten niet voor welk spel."

We zijn zo'n 30 procent van onze koopkracht kwijt.

Edouard Dautreix, wijnimporteur

Die onzekerheid maakt vooruit plannen haast onmogelijk. En dat is lastig, zeker als je in wijn handelt. "We kunnen onze strategie niet uitvoeren. We hadden wat investeringen gepland en ideeën ontwikkeld, maar op dit moment staat alles in de wacht", zegt Dautreix.

Ook heeft hij last van de enorme daling van het Britse pond. "Drie jaar geleden kochten we een deel van onze Bourgondiërs en Bordeaux tegen een wisselkoers van 1 pond voor 1,40 euro. Nu zijn we bij 1 pond voor 1,08 euro. We zijn dus zo'n 30 procent van onze koopkracht kwijt."

De wijnimporteur denkt dat de partijen uiteindelijk dichter tot elkaar zullen komen. Daarvoor zijn de belangen simpelweg te groot. "Beide partijen zullen dat snel inzien. Op dit moment zijn ze nog aan het pokeren. De onderhandelingen zijn pas net begonnen."

Zorgen bij Britse ondernemers over brexit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl