Nieuwsuur
Kiana / NOS Ooggetuige

Op de beroemde Rambla, de wandelboulevard in het centrum van Barcelona, is een aanslag gepleegd door Islamitische Staat. Een busje reed in op een menigte. Zeker dertien mensen zijn om het leven gekomen en er zijn tientallen gewonden gevallen.

Er werd in Spanje rekening gehouden met zo'n aanslag, zegt oud-correspondent Jessica van Spengen in Nieuwsuur. "Onlangs is er een groot vertrouwelijk rapport uitgelekt waarin staat dat zo'n duizend mensen in de gaten worden gehouden."

Spaanse propagandafilms

Spanje is een aantrekkelijke doelwit voor islamitische aanslagen, legt terrorismedeskundige Jelle van Buuren uit. "Het dreigingsniveau staat daar al heel lang op vier, het op een na hoogste. IS maakt bijvoorbeeld ook propagandafilms speciaal gericht tegen Spanje."

Dat komt volgens Van Buuren onder meer door de geschiedenis. "IS vindt dat Spanje tot het kalifaat behoort net zoals dat was tot de 12e eeuw. Daarnaast heeft Spanje twee enclaves in Marokko, dat wordt als een vorm van imperialisme gezien. En Spanje hoort bij de anti-IS-coalitie. Daarmee is het een doelwit."

Plots ontrafeld

De veiligheidsdiensten in Spanje zitten "er bovenop", zegt Van Buuren. "Sinds de aanslagen van 2004 zijn er zo'n 800 mensen gearresteerd. Er worden ook veel plots ontrafeld, dus het is niet dat er niks gebeurt. Maar deze aanslag laat zien dat je niet alles eruit kunt halen."

In 2004 kwamen door bomaanslagen van terreurorganisatie al-Qaida op vier forensentreinen in Madrid 191 mensen om het leven. Er waren 1841 gewonden. De aanslagen, waarvan in eerste instantie werd gedacht dat ze het werk waren van de ETA, waren de zwaarste in de geschiedenis van Spanje.

Bekijk het gesprek met Jessica van Spengen en Jelle van Buuren

STER reclame