Topmannen nemen afstand van Trump

Zelfs op zijn favoriete nieuwszender Fox News krijgt president Donald Trump er vandaag flink van langs. Veel Amerikanen kunnen zich niet vinden in zijn reactie op het geweld door extreem-rechts in Charlottesville. "Beide kampen waren schuldig", zei Trump op een persconferentie in New York.

Topmannen van verschillende bedrijven trekken hun handen van Trump af en zijn uit een presidentiële adviesraad gestapt. Ze vinden dat Trump niet genoeg afstand neemt van het extreem-rechtse geweld.

Het hoofd van vakbondsfederatie AFL-CLIO, Richard Trumka, verklaarde niet in een adviesraad te willen zitten van "een president die intolerantie en terrorisme op eigen bodem toestaat".

Boos

Trumps adviesgroep van industriële leiders begon met 28 topmensen uit het bedrijfsleven. Een aantal van hen was al boos vertrokken. Trump heeft nu aangekondigd zijn adviesraden van industriële leiders op te heffen.

Trump nam het na de gewelddadigheden, waarbij zaterdag een dode en vele gewonden vielen, op voor een deel van de extreem-rechtse actievoerders. Trump noemde de gebeurtenissen in de zuidelijke stad "verschrikkelijk" maar benadrukte dat beide partijen hiervoor verantwoordelijkheid droegen.

Trump: 'Zowel rechts als links zijn schuldig aan rellen Charlottesville'

Correspondent Wouter Zwart zegt dat de verklaringen van Trump de samenleving splijten tot diep in de ziel. "De aanhang voelt zich in het gelijk gesteld, ook extreem-rechts, en veel Amerikanen zijn geschokt: hoe durft Trump neo-nazi's te verdedigen?"

"Het is een lont in het kruitvat, want ook de politiek is zeer kritisch", zegt Zwart. "Zelfs binnen zijn eigen partij. De Republikeinse leiders in beide huizen geven stevige verklaringen af. En topmannen uit het bedrijfsleven nu dus ook."

Uitspraken Trump verdelen Amerika

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl