Nieuwsuur

'Uitspraken Trump kunnen geloofwaardigheid VS ondermijnen'

Aangepast
AFP

Afgelopen week kregen we stevige woorden te horen vanuit Washington. In eerste instantie over het hoog opgelopen conflict met Noord-Korea, maar gisteravond liet Donald Trump zich ook uit over Venezuela. Hij zei militair ingrijpen niet uit te sluiten.

De president deed de uitspraak op zijn golfclub in New Jersey. Volgens de Amerikaanse oud-topdiplomaat Evans Revere leek het een vrij spontane opmerking. "Gezien de terminologie die hij gebruikte en de reactie van de mensen om hem heen."

En de vraag is of Trump het ook echt meent. "Je wilt nooit zeggen dat je de woorden van de president niet serieus neemt. Maar in dit geval was het zo spontaan, en zo uit het niets komend, dat je je kunt afvragen hoe serieus dat dreigement was."

Voorzichtigheid is geboden

En Trump moet volgens hem ook oppassen met dit soort uitspraken. "Een groot probleem van zulke retoriek, is dat als je zo'n dreigement uit en niet nakomt, als je suggereert dat je actie gaat ondernemen, maar het niet doet, dan ondermijnt dat de geloofwaardigheid van andere uitspraken en van de VS tegenover tegenstanders in probleemgebieden. Voorzichtigheid is dus altijd geboden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De oorlogsretoriek van Donald Trump

STER Reclame