De migranten slapen onder een viaduct naast het station Tiburtina
Aangepast

Migranten stranden in Rome en zwerven door de stad

Het verhaal van de Somalische Momo lijkt op dat van bijna iedere vluchteling in Rome. Met één rugzak kleren kwam hij aan op station Tiburtina. "Wat ik zag en wat ik van Rome had verwacht leek totaal niet op elkaar."

Toen hij het station uitliep had hij geen idee waar hij naartoe moest gaan. Een Afrikaanse jongen neemt hem mee naar een plek waar meer migranten samenkomen. Er komen hier duizenden migranten die overnachten en proberen door te reizen naar Noord-Europa.

Ook Momo wil niet in Rome blijven. "Mijn droom is niet Italië, mijn droom voor een goed leven is op een andere plek. Ik wil ook door naar Noord-Europa."

Momo verblijft in de buurt van station Tiburtina

Overlast

Het migrantenkamp bij Tiburtina is spontaan ontstaan en heeft niks te maken met de gemeentelijke opvangplekken. Uit angst om opgepakt en teruggestuurd te worden, mijden de migranten de Italiaanse overheid.

Maar de migranten zorgen voor overlast. Door gebrek aan toezicht gaan ze zwerven op en rond het station Tiburtina. De buurtbewoners hebben het gevoel dat de wijk wordt overgenomen.

"Het zijn er te veel", vertelt een vrouw die naast het station woont en werkt in een kiosk om de hoek. "Ze eten, drinken, schreeuwen, maken ruzie. Ze doen van alles daar onder het viaduct."

"Er wonen daar veel studenten die bang zijn om `s avonds buiten te komen. Het is heel naar. Overdag zijn die vluchtelingen nog kalm. Maar na een paar biertjes, wijntjes en andere dingen zijn ze bezopen."

De vrouw uit de kiosk woont in het gebouw links, rechts slapen de migranten onder het viaduct.

En dat gevoel wordt gedeeld door mensen in heel Rome. Op meer plekken in de stad zijn te veel migranten en daar is de stad niet op ingesteld. Veel kritiek wordt geuit in de richting van burgemeester Virginia Raggi. Ze zou te weinig doen om de overlast van migranten aan te pakken.

Kampen ontruimen

Michela di Biase, oppositieleider in de gemeenteraad van Rome, stelt voor een voorbeeld te nemen aan Milaan: "Ze hebben daar gekozen voor een spreidingsbeleid. Daar houden ze mensen niet zoals in Rome op één locatie."

"Dat moeten wij ook doen. We moeten afspraken maken met gemeenschappen buiten Rome zodat de migranten in kleine groepjes bij elkaar wonen. Op die manier ben je van veel ongemakken af."

De burgemeester heeft een migratiestop voor Rome geopperd en ze laat de illegale kampen regelmatig ontruimen.

"Drie of vier keer is dat nu gebeurd", beaamt Momo. "De eerste keer namen ze een stuk of zestig à zeventig mensen mee. Ze sloten dit kamp, maar mensen blijven terugkomen. Om de Italiaanse overheid te vermijden want die wil ons niet."

Dit is de op een na beste plek voor een beetje hulp. Voor een iets beter leven.

Syrische Momo

Steeds meer routes naar het noorden worden door Frankrijk en Oostenrijk afgesloten. Gedwongen door de huidige omstandigheden kiezen sommige migranten voor een toekomst in Rome.

Ook Momo overweegt om te blijven "Ik heb hier meer kans om te kunnen blijven. Dit is de op een na beste plek voor een beetje hulp. Voor een iets beter leven."

Migranten stranden in Rome en zwerven door de stad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl