1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Nieuwsuur
Aangepast

Aziatisch gokkantoor sluit unieke deal met Ajax

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

  • Arjan Dijksma

    sportredacteur

Ajax heeft een unieke sponsordeal met een Aziatisch gokbedrijf gesloten. Voor het eerst in de historie vloeit buitenlands gokgeld naar een Nederlandse voetbalclub, terwijl gokken via internet hier nog altijd illegaal is en een nieuwe gokwet al jaren op zich laat wachten. Terwijl dit speelt, wordt de deal met interesse ontvangen op de Filipijnen.

Het was een klein berichtje op de Ajax-website, maar een grote stap voor de gokwereld. Al jaren azen gokpartijen op sponsordeals met een Nederlandse topclub, nu is het zover.

Aziatisch gokkantoor sluit unieke deal met Ajax

Direct na de deal verschenen vrolijke foto s van het tekenmoment. Ajax-directeuren Menno Geelen en Edwin van der Sar, zittend voor een wand vol Chinese tekens met een pen in de hand, geflankeerd door een Britse dealmaker van het Aziatische gokbedrijf KB88.

Tactische vondst

Voor de komende 4 jaar is KB88 de officiële ‘Asian Betting Partner’ van Ajax. Naar verluidt zou de deal jaarlijks zo’n 400.000 euro in het laatje brengen, waarbij na het seizoen 2018/2019 opnieuw wordt gekeken naar de mogelijkheden.

Voor dat bedrag heeft KB88 de exclusieve sponsorrechten van Ajax in een afgebakend geografisch gebied, Azië, te pakken. Dat houdt in dat het gokbedrijf foto- en videomateriaal van Ajax voor promotie op sociale media als Weibo (het ‘Twitter’ van China) mag gebruiken.

De verbintenis richt zich bewust op Aziaten, niet op het Nederlandse publiek. Een tactische vondst. Het is wettelijk namelijk niet toegestaan voor online gokpartijen om zich op de Nederlandse markt te richten of reclames in het Nederlands te maken. Om die reden zijn online gokbedrijven altijd geweerd en zijn gokkantoren bijvoorbeeld niet op voetbalshirts te zien.

Filipijnen

Terug naar het tekenmoment. Op de wand achter Geelen, Van der Sar en de Britse dealmaker prijken twee logo’s. Een van Ajax, de ander van een bedrijf dat niet KB88 schijnt te zijn maar Kashbet, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Buitenlandse gokbedrijven azen op Nederlands voetbal

Gokbedrijf Kashbet heeft een licentie in de Filipijnse vrijhandelszone Cagayan. Dit is een luxueus oord in het noordelijke topje van de eilandenstaat, speciaal ingericht voor de online gokindustrie. Het staat in gokkringen bekend om de vele voordelen: weinig belasting, amper bureaucratie, supersnel internet en soepele visa-regelingen.

Waar Cagayan dé trekpleister is voor (veelal Aziatische) online gokbedrijven, is gokken in de Filipijnen niet toegestaan. Sinds president Duterte aan de macht is, verklaarde hij de oorlog aan drugscriminelen én aan het gokken.

We willen onze bevolking niet vergiftigen met gokken.

Jose Mari Ponce

De vrijhaven Cagayan is voor Duterte dan ook een puur pragmatische oplossing, waarbij belastinginkomsten worden onttrokken aan de online gokbedrijven (die zich richten op spelers buiten de Filipijnen) terwijl het gokken zélf uit het land wordt verdreven.

"We willen onze bevolking niet vergiftigen met gokken", zegt Jose Mari Ponce, directeur van Cagayan. "In ons land accepteren wij gokken niet, waardoor we de weddenschappen naar het buitenland, ver buiten de Filipijnen, hebben verplaatst. Gokkantoren hier echter meer dan welkom. Zij investeren, verschaffen werk, betalen belastingen. Zij genereren inkomsten."

Hetzelfde merk

In een reactie ontkent Ajax de betrokkenheid van Kashbet niet. "De foto waarbij het logo van Kashbet is gebruikt, is eenmalig voor de zakelijke communicatie gebruikt", zegt een woordvoerder.

"Kashbet en KB88 vallen onder hetzelfde merk en staan voor de promotie van betting en online casino-spelen." Ajax laat verder weten dat de officiële contractuele partner voluit KB88 Entertainment Culture Limited heet, gevestigd in Hongkong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl