Nieuwsuur
Reuters

Donald Trump jr. heeft mogelijk meerdere wetten overtreden met het contact dat hij had met een Russische advocate waarin hem belastende informatie over Hillary Clinton werd beloofd. Dat zegt jurist Richard Painter die eerder als adviseur ethische zaken werkte in het Witte Huis onder George W. Bush.

"Onderzoek naar de oppositie is één ding, maar informatie krijgen van een buitenlandse regering die dat waarschijnlijk heeft bemachtigd door spionage is iets heel anders", zegt Painter tegen Nieuwsuur. "Het enige juiste dat Trump jr. op dat moment had kunnen doen, was de FBI bellen."

The New York Times onthulde dat de zoon van Trump in een mail van een bevriende bemiddelaar te horen had gekregen dat de Russische regering zich inspande om de campagne van zijn vader te helpen en dat hij belastende informatie over Clinton kon krijgen.

Hoe zit het precies met de rel rond Trump jr.?

In de Verenigde Staten valt het woord hoogverraad, maar volgens Painter kan Trump jr. daar niet voor worden vervolgd. "Hoogverraad is alleen mogelijk als we de oorlog hadden verklaard aan de Russen."

De mogelijke misdrijven van Trump jr. vallen onder de wetgeving over campagnefinanciering, stelt de jurist. "Die verbiedt buitenlanders om financiële bijdragen of andere hulp te leveren aan politieke campagnes. Dat zou hier duidelijk van toepassing zijn."

Dat hij uiteindelijk geen informatie heeft gekregen, kan in het voordeel van Trump jr. pleiten. "Maar je kunt ook veroordeeld worden als je een poging doet om gestolen informatie te krijgen."

"Daarnaast is het de Russen uiteindelijk wel gelukt om informatie, de gehackte mails, over Clinton te verspreiden. We weten niet hoe dat is gebeurd en of iemand uit de Trump-campagne daarbij betrokken was. Dat moet onderzocht worden."

Als iemand liegt over zijn contact met de Russen of een andere buitenlandse regering kan hij daarvoor worden vervolgd.

Richard Painter

Verder kan hij worden vervolgd voor het geven van valse verklaringen. "Als iemand liegt over zijn contact met de Russen of een andere buitenlandse regering kan hij daarvoor worden vervolgd." Maar Painter benadrukt dat er nog veel meer onderzoek en bewijs nodig is om Trump jr. te vervolgen.

De oudste zoon van president Trump noemde de beschuldigingen van samenspanning met de Russische regering vandaag belachelijk. Wel zou hij nu, achteraf bezien, anders hebben gehandeld. Hoe hij anders had willen handelen, heeft hij niet toegelicht.

'Donald Trump jr. heeft mogelijk meerdere wetten overtreden'

STER reclame