Vaste bewoners vakantieparken kunnen vaak nergens anders terecht

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever

Het is een verborgen probleem dat in heel Nederland speelt. Mensen die door schulden of andere problemen hun huis kwijtraken en noodgedwongen in caravans op vakantieparken wonen. Dit tot groot ongenoegen van gemeenten die af willen van de permanente bewoners.

Elf gemeenten op de Veluwe maken met het beleid 'Vitale Vakantieparken' nu een einde aan permanente bewoning van de vakantieparken. Maar vaak kan die groep bewoners nergens anders terecht.

Volgens een recente schatting leiden zo'n 200.000 mensen in Nederland, door schulden en andere problemen, een bestaan zonder adres, zonder vaste woon- of verblijfplaats of zelfs zonder identiteit.

We worden behandeld als criminelen terwijl we niks misdaan hebben.

Bewoonster stacaravan

Een echtpaar dat anoniem wil blijven dreigt dakloos te worden door het beleid van de Veluwse gemeenten. Het stel woont al een aantal jaar in een chalet op een vakantiepark. "Wij woonden ooit in Schiedam, maar door een auto-ongeluk en het ontslag van mijn man kelderde ons inkomen", vertelt de vrouw.

Omdat ze hun woning toen niet meer konden betalen, verhuisden ze naar hun gekochte stacaravan. Nu de gemeente ze hier alsnog weg wil hebben, is de stress compleet. "Het is een vreselijk onveilig gevoel om dakloos te zijn en tegelijk bizar omdat dit chalet ons eigendom is. We worden behandeld als criminelen terwijl we niks misdaan hebben."

De activistische jurist Sven Hulleman van de stichting Restschuld Eerlijk Delen (RED) probeert deze mensen te helpen met hun administratieve en juridische problemen.

"Vaak zijn kleine problemen met schulden of betalingen volledig uit de hand gelopen. Ze zijn hun huizen kwijtgeraakt en zijn volledig vastgelopen in het juridische en bureaucratische systeem van Nederland", vertelt Hulleman.

Vaste bewoners vakantieparken kunnen vaak nergens anders terecht

De stichting helpt hen door ze weer een briefadres te geven op het Haagse kantoor van de stichting. "Wij helpen die mensen zichzelf weer op de kaart te zetten en dat werkt. Met een adres begint het uiteenrafelen van de kluwen van de bureaucratische ellende", zegt Hulleman.

Op het adres in Den Haag zitten juristen die de mensen kunnen helpen met de Belastingdienst of schuldeisers, zonder dat ze de schuldsanering in moeten. De gemeente Den Haag gaf de juristen toestemming voor deze onconventionele oplossing buiten de schuldhulpverlening om.

Niet ingeschreven

Officieel is het in Nederland niet mogelijk om niet ingeschreven te staan. Als iemand zijn huis kwijtraakt door ontruiming, blijft diegene op dat adres ingeschreven totdat een nieuwe bewoner daarover klaagt. De oorspronkelijke bewoner wordt dan uitgeschreven en belandt op de lijst Registratie Niet-Ingezetenen.

Op die lijst staan zo'n 150-duizend mensen. Naar schatting staan ook nog 50-duizend mensen mensen in vergelijkbare situaties op hun oude adres ingeschreven, bij het Leger des Heils of bij bekenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl