Aangepast

Hard tegen hard: de strijd tussen Trump en de Amerikaanse media

  • Lizette Pellikaan

    Redacteur Nieuwsuur, nu in Washington

  • Lizette Pellikaan

    Redacteur Nieuwsuur, nu in Washington

Al dagen is de ochtendshow Morning Joe van de Amerikaanse tv zender MSNBC het doelwit van president Donald Trump op Twitter. De presentatoren van het programma spraken kritisch over de president en volgens woordvoerster van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders bestrijdt de president vuur met vuur.

Dat deed hij met een zeer persoonlijke aanval op de presentatrice van het programma, Mika Brzezinski. Hij maakte de presentatrice uit voor dom en gestoord, en zei hij dat hij haar had ontmoet op zijn verblijf in Florida, Mar-a-Lago, "terwijl het bloed nog van haar gezicht afdroop door de facelift die ze net had ondergaan".

De oorlog tussen de media en het Witte Huis is in de afgelopen maanden alleen maar heftiger geworden. Nieuw dieptepunt is de Tweet waarin Trump een filmpje deelt waarin hij iemand met het CNN-logo voor zijn hoofd tegen de grond werkt.

Sinds enige tijd worden de persconferenties achter gesloten deuren gehouden. De camera's moeten uit, tot groot ongenoegen van de verzamelde pers.

Het Witte Huis beschuldigt de media van een heksenjacht op de president, en zag afgelopen week bewijs voor die beschuldiging.

De rechts-conservatieve blogger James O'Keefe fabriceerde een filmpje waarop hij met een geheime camera een CNN- producer filmde. Die zei dat de verhalen van zijn werkgever over de relatie tussen Rusland en Trump allemaal voor de kijkcijfers zijn. En dat er geen bewijs is voor de aantijgingen.

Volgens Witte Huis woordvoerster Huckabee Sanders is dit het bewijs dat Trump en de zijnen gelijk hebben en dus ook niet meer aan de wensen van de main stream media hoeven te voldoen.

"Verontrustend", zegt Mark Feldstein, vroeger onderzoeksjournalist bij CNN, nu hoogleraar media-ethiek aan de University of Maryland. "We zijn afhankelijk van de pers om de mensen die aan de macht zijn ter verantwoording te roepen."

"De persvrijheid moet misbruik van macht voorkomen. Maar nu valt de macht de media aan. Wanneer Trump of iemand van zijn team fout handelt, wordt onmiddellijk de boodschapper aangevallen. Het wordt gevaarlijk als wij dat als volk toelaten."

Ondertussen krijgen de rechts-conservatieve, Trump gezinde, media steeds meer toegang tot het Witte Huis. Personificatie daarvan is Lucian Wintrich, die met zijn 29 jaar een van de jongste Witte Huisverslaggevers is.

Dit is de jongste Witte Huisverslaggever

Wintrich schrijft voor de alt-right blog Gateway Pundit en heeft sinds januari een plek in het White House press corps; een selecte groep journalisten die hun sporen hebben verdiend als politieke verslaggever en waar nooit zomaar iemand aan werd toegevoegd.

Maar de tijden zijn veranderd en dat is goed, vindt Wintrich. "Ze worden heel ongemakkelijk van onze aanwezigheid in de persruimte. Omdat wij open zijn over onze steun voor de regering."

"Dat is goed, want nu is er voor het eerst een eerlijke balans. Nu worden er niet alleen maar vragen gesteld door media die claimen onafhankelijk te zijn maar daar eigenlijk met het doel zitten de regering aan te vallen."

Feldstein noemt de invloed op de president van Alt Right-media zoals die van Wintrich juist onevenredig groot en zeer gevaarlijk. "Onder de regering-Trump zien we de meest systematische aanval op de pers in de Amerikaanse geschiedenis. Geen president heeft het instituut media zo zwaar aangevallen als Trump. Vanaf zijn aantreden, en we zijn pas vier maanden bezig."

Trump en de pers

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl