Nieuwsuur
AFP

"Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling. Kardinaal Pell is de derde man van het Vaticaan, een van de machtigste figuren in de Katholieke Kerk wereldwijd. En hij is tot nu toe de hoogste geestelijke die wordt beschuldigd van seksueel misbruik." Dat zegt de Ier Colm O'Gorman in een gesprek met Nieuwsuur.

De Australische kardinaal George Pell trekt zich tijdelijk terug uit het Vaticaan, om in Australië de aanklacht tegen hem wegens kindermisbruik aan te vechten. Afgelopen nacht werd bekend dat Pell op 18 juli in de rechtbank wordt verwacht.

O'Gorman was zelf slachtoffer van misbruik door een Ierse priester. Hij heeft in eigen land jarenlang juridische strijd gevoerd om de Rooms-Katholieke Kerk te dwingen toe te geven dat ze nalatig zijn geweest bij misbruikzaken. "Omdat de kerk niet ingreep en de andere kant opkeek konden priesters kinderen misbruiken zonder consequenties. Ik wilde laten zien dat een instituut dat staat voor waarheid, liefde en recht, zich beroept op diplomatieke immuniteit om de waarheid maar niet te hoeven vertellen."

'Dit zou zeer beschamend kunnen zijn voor het Vaticaan'

"Het Vaticaan heeft nog nooit toegegeven dat er sprake is van systematische toedekken van verkrachting en misbruik van tienduizenden kinderen door katholieke priesters wereldwijd", is het verwijt van O'Gorman.

Hij is niet erg hoopvol dat dat snel gaat veranderen. "Een commissie, die door de paus in het leven is geroepen, om de waarden van het Vaticaan te verbeteren, is tot dusver niet effectief. We hebben van mensen die uit die commissie zijn gestapt, begrepen dat ze zijn tegengewerkt door hooggeplaatste leden binnen het Vaticaan."

Juridische druk

O'Gorman ziet op lokaal niveau al wel verbetering, ook al gaat dat niet vrijwillig. "De kerk past zich alleen aan onder juridische druk, via rechtszaken, zoals in mijn geval."

Het is daarom volgens O'Gorman niet voldoende om de kerk te vragen om op te houden met het toedekken van seksueel misbruik. Priesters moeten zich voor de wet verantwoorden, vindt hij.

"De Heilige Stoel heeft de VN-conventie over de rechten van het kind ondertekend en is daar in overtreding mee. Het is daar ook herhaaldelijk op gewezen. Het Vaticaan moet echt verantwoording afleggen."

'De kerk moet het systematisch toedekken van misbruik toegeven'

STER reclame