Aangepast

Lokken hogere bonussen bankiers uit Londen naar Amsterdam?

Wat is belangrijker werk of principes? Als de brexit een feit is, zullen internationale bankiers Londen wellicht verlaten en een hoofdkwartier zoeken binnen de EU. Amsterdam wil een deel van die werkgelegenheid binnenhalen, maar de strenge Nederlandse bonusregels zitten de stad naar eigen zeggen in de weg.

De Tweede Kamer zette vandaag de deur naar hogere bonussen weer open. Een meerderheid, waaronder de VVD, wil af van de strenge regels. Het plafond voor bonussen kost werkgelegenheid en welvaart en jaagt bedrijven weg, is de vrees.

Toedeledoki

De PvdA kwam met het voorstel, waarover vandaag werd gestemd, om de bonuswetgeving in Nederland stevig te verankeren en eventuele toekomstige versoepeling te verbieden. Partijleider Lodewijk Asscher vreest dat een nieuw kabinet de mazen in de wet opzoekt om internationale banken naar Nederland te halen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is teleurgesteld dat zijn motie het niet heeft gehaald. "De Tweede Kamer lijkt de lessen van de financiële crisis alweer vergeten en blijkt in meerderheid vatbaar voor de bankenlobby voor bonussen", twittert hij.

Bonussen hebben volgens Nijboer het kortetermijn-winstbejag van banken aangejaagd, waardoor deze te veel risico's hebben genomen.

Mark Rutte, die nu van het bonusplafond af wil, was in 2015 nog voorstander van dat plafond en wilde van afschaffing niets weten. "Dan zeg ik, toedeledoki."

Nederland heeft de strengste bonuswetgeving van Europa. Bonussen voor bankiers mogen niet hoger zijn dan twintig procent van het vaste inkomen. In de EU is dat honderd procent. Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de strenge Nederlandse regels "pure symboolwetgeving".

Voorzitter Hans de Boer zegt in De Telegraaf dat Nederland er "razend goed" voor staat bij financiële instellingen, die vanwege de brexit uit Londen willen vertrekken. "Maar deze wetgeving straalt uit: jullie zijn hier niet welkom."

De bonden zijn verdeeld. FNV en CNV zien niets in het versoepelen van de bonuswetgeving, maar vakbond De Unie vindt het jammer dat Nederland als braafste jongetje van de klas grote banken aan zich voorbij laat gaan.

Nederland ziet groen en geel van jaloezie, maar jaloezie en afgunst zijn economische slechte drijfveren.

Chris de Groot, headhunter

Financieel headhunter Chris de Groot pleit al langer voor het afschaffen van het bonusplafond. "Vanwege de aantrekkingskracht van buitenlandse banken op Nederlandse bankiers zijn bonussen noodzakelijk om zakelijk talent in Nederland te houden."

Volgens De Groot verdwijnt steeds meer werkgelegenheid, handel in aandelen en valuta, naar het buitenland. Dit zal uiteindelijk ook tot minder werkgelegenheid in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf leiden, een belangrijke toeleverancier van de bancaire sector.

Nederland vist echt achter het net, zegt De Groot. "Als je vanuit de ruimte naar Nederland kijkt, zie je een groen-gele vlek: Nederland ziet groen en geel van jaloezie. Jaloezie en afgunst zijn economische slechte drijfveren."

Lokken hogere bonussen bankiers uit Londen naar Amsterdam?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl