Nieuwsuur
ANP

Na zes dagen van onzekerheid en tegenstrijdige berichten zijn de ontvoerde Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender vrijgelaten door hun ontvoerders. Ze zijn vandaag aangekomen in de stad Cucuta, in het noord-Oosten van Colombia.

Vanmiddag stonden ze, op de stoep van een hotel, een grote groep journalisten te woord. Volgens correspondent Marc Bessems maakten ze daarbij een opvallende frisse indruk.

'Alles was onbekend en er waren zo veel wapens om ons heen'

Bolt en Follender vertellen dat ze "erg bang" zijn geweest en grote twijfels hadden of ze het er levend van af zouden brengen. Ze zijn met hun ontvoerders voortdurend op de vlucht geweest voor het Colombiaanse leger dat naar hen op zoek was. Een van hun meest angstige momenten was toen ze probeerden te ontkomen aan een militaire helikopter.

Er waren dagen dat de journalisten gedwongen werden om tien "en soms wel achttien" uur door het oerwoud te lopen. "Op gympies", voegde Bolt eraan toe. Ook Follender bevestigde dat het angstige dagen waren. "Alles was onbekend, en er waren zo veel wapens om ons heen."

Uiteindelijk kwamen de twee mannen vandaag na een urenlange autorit weer terug in de plaats waar hun reis een week geleden begon. Ze hebben Cúcuta inmiddels verlaten en zijn op weg naar de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Van daaruit vliegen ze terug naar Nederland.

STER reclame