Nieuwsuur Politiek Aangepast

Pechtold: het wordt moeilijk, maar evenwichtig kabinet is mogelijk

ANP

D66-leider Alexander Pechtold heeft zijn eerdere bezwaren tegen onderhandelingen met de ChristenUnie opzijgezet. Bij gebrek aan beter, want het is zijn vierde keuze. "De andere progressieven partijen hebben zich afgekeerd van verantwoordelijkheid", zegt Pechtold in Nieuwsuur.

Pechtold zegt teleurgesteld te zijn in de SP, GroenLinks en PvdA. "Die laten het nu aan D66 over. Maar ik pak de handschoen wel op. Het zal moeilijk zijn, maar ik wil laten zien dat het mogelijk wordt om een evenwichtig kabinet te vormen."

Alles bespreekbaar

Het zal moeilijk worden aan de onderhandelingstafel als het gaat over de ethisch-medische kwesties, bijvoorbeeld de initiatiefwet over voltooid leven van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Maar volgens Pechtold is op dit moment alles bespreekbaar.

Daarnaast vindt hij dat een minderheid geen zaken kan afdwingen voor de meerderheid. "En staat geloof niet op een hoger niveau dan idealen."

Ook over Europa staan de partijen D66 en ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar. Toch ziet Pechtold kansen op belangrijke internationale thema's.

"We zijn het erover eens dat we wat moeten doen aan het klimaatakkoord en migratiestromen. Hier kunnen wij het de VVD en CDA nog wel eens moeilijk gaan maken."

Ruimte van de achterban

Pechtold hoopt van zijn achterban de ruimte te krijgen voor de onderhandelingen. "Er zijn zorgen. Maar ik wijs ook naar de afgelopen honderd dagen, waarin de SP zich buitenspel heeft gezet, GroenLinks twee keer heeft geweigerd en de PvdA niet wil. We hebben een regering nodig."

Morgen zullen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie bij informateur Herman Tjeenk Willink verder praten over de vorming van een nieuw kabinet.

Bekijk het gesprek met Alexander Pechtold in Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER reclame